{gallery}2015/06/23/01{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović skupa sa Savjetom branitelja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, položili su 20. lipnja 2015. vijence povodom obilježavanja 24. godišnjice ustroja 4. Bojne 3. Vukovarske gardijske brigade.

Organizator obilježavanja ustroja ove postrojbe bila je Udruga branitelja 4. Bojne Vukovarske 3. Gardijske brigade, na čelu sa predsjednikom udruge Perom Perićem. 4. Bojna 3. Vukovarske brigade ZNG-e službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca. Tada je imala 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara, a njih oko dvije stotine ranjenih i proživjelo je mučeništvo u srpskim koncentracijskim logorima.

U spomen na ovu postrojbu Hrvatske vojske i u počast njezinim poginulim pripadnicima i članovima obitelji hrabrih hrvatskih branitelja Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odavanjem počasti žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Počast su odala brojna izaslanstva, a molitvu je predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Svečanost se nastavila u Pastoralnom centru sv. Bono prigodnim obraćanjima i spomenom na ratni put ove brigade koja je zbog svog iznimnog doprinosa u Domovinskom ratu nositeljica i jednog od najvećih odlikovanja Republike Hrvatske, odlikovanja „Nikole Šubića Zrinskog".
Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je važnost i doprinos ove brigade u obrani grada Vukovara 1991. godine. „4. bojna prva je profesionalna postrojba ustrojena već u samom začetku rata. Njezinu ste nazočnost itekako mogli osjećati u ono vrijeme i ulijevala je toliko potrebno samopouzdanje i civilima i vojnicima. Upravo zato što su njezini pripadnici bili na prvim crtama obrane grada, Vukovar je toliko dugo uspješno odolijevao napadima agresorske vojske. Nažalost, zbog stalne izloženosti napadima, brigada je pretrpjela i velike gubitke. Danas smo tu kako bi se prisjetili njihovog uspješnog i značajnog ratnog puta, ali i prisjetili i sačuvali uspomenu na sve one koji više nisu s nama," rekao je Penava.

„Osnovani smo u lipnju 1991. i obranom grada smo zapovijedali do 2. rujna. Za to vrijeme naši pripadnici srušili su prva tri neprijateljska zrakoplova u Domovinskom ratu. Točnije, 24. kolovoza srušili smo dva zrakoplova i tog dana je i službeno započeo rat u Vukovaru. Pripadnici naše postrojbe u navedenom su razdoblju na sebe preuzimali sve borbene zadaće u obrani grada Vukovara, glavne odgovornosti su bile naše, uništili smo i deset oklopnih vozila i puno neprijateljske žive sile,"naglasio je u svom obraćanju Pero Perić.

Svečanost je završena služenjem mise zadušnice za sve poginule vukovarske branitelje u crkvi Svetih Filipa i Jakova u Vukovaru.