{gallery}2015/07/13/01{/gallery}Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava 11. srpnja 2015. skupa s mladim Vukovarcima Puštanjem bijelih ruža u Dunav i balona u zrak obilježio je 20 godina od masakra u Srebrenici. Riječ je o akciji koja se koordinirano provodi na prijedlog Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u svim većim gradovima u RH, u Mostaru (BiH), Beogradu (Srbiji), Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj.

„Tragedija u Srebrenici najveći je zločin poslije Drugoga svjetskoga rata. Teško je govoriti o tome, pogotovo nama Vukovarcima koji smo doživjeli sličnu sudbinu," rekao je gradonačelnik Penava naglasivši kako su takvi zločini potpuno neshvatljivi.

Organizator ovoga događaja bio je Nikola Johnny Mirković ispred Europskog doma Vukovar koji je objasnio kako je danas mladima sve to što se događalo daleko, ali da žele podsjetiti na stradanja kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo.

Mladim Vukovarcima pridružili su se i mladi iz Sombora u Srbiji koji su na ovaj način željeli odati počast ubijenima u Srebrenici. Marija Matić iz Sombora istaknula je kako su premladi kako bi se sjećali toga, posebno zato jer se neki nisu tad ni rodili, a i informacije koje su dolazile bile su selektirane, no ipak su prestari da ne znaju neke stvari.