Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na temu neodgovaranja na zamolbu za financiranjem tretiranja komaraca koju je Grad Vukovar uputio Vladi Republike Hrvatske prije dva mjeseca. Prošle je godine Vukovar dobio 2 milijuna kuna, a Osijek 5 milijuna kuna za potrebe provedbe larvicidnih i adulticidnih mjera suzbijanja komaraca na svojim područjima, međutim ove je godine Vukovaru izostala pomoć dok je Gradu Osijeku za te aktivnosti Vlada dodijelila 4,5 milijuna kuna.

"Od Vlade nismo dobili niti odbijenicu - dok je istovremeno Osijeku odobreno 4,5 milijuna kuna. Mislim da to govori o lošem odnosu prema Gradu Vukovaru. Govori o lošoj namjeri jer očito je da ovoj Vladi netko ili nešto smeta u Vukovaru", poručio je gradonačelnik Penava upitavši misli li Vlada kako ubodi komaraca manje svrbe Vukovarce ili postoji neki drugi razlog zašto Vukovar ne dobiva isti tretman kao drugi hrvatski gradovi. „Ako je Osijek dobio 4,5 milijuna kuna, Vukovar je trebao dobiti 1,5 milijun kuna, a nije dobio niti odgovor," istaknuo je gradonačelnik Penava napominjući kako je u gradskom proračunu za tu namjenu osigurano 1,6 milijuna kuna. Do sada je obavljeno više tretmana zaprašivanja, ali tek je polovica sezone i potrebno je još tretiranja kako bi građani Vukovara mogli normalnije živjeti.

Izostanak pomoći u suzbijanju komaraca nije prvi primjer maćehinskog odnosa Vlade prema Vukovaru. Proljetos je iz Ministarstva obrane Vukovaru stigla i odbijenica na traženje da Oružane snage RH i ove godine sudjeluju u raščišćavanju ruševina na području grada Vukovara, u kojemu na taj posao čeka još 200 zgrada.

"Obavijestili su nas kako nisu u mogućnosti izdvojiti kapacitete za tu namjenu što ja odbijam prihvatiti jer smo svjedoci kako su mogli naći sredstva za mimohode i druge manifestacije. Takvim se postupanjem nameće mišljenje kako je ovaj grad i njegovi stanovnici sami krivi za njegovo rušenje? Ako se Republika Hrvatska nije bila u stanju namiriti od onih koji su to počinili, mislim da je najmanje korektno da to plaćaju oni koji su najviše stradali," rekao je gradonačelnik Ivan Penava ističući kako se na području grada Vukovara nalazi još oko 200 ratom oštećenih objekata koji ugrožavaju sigurnost građana te da Vlada Republike Hrvatske na ovakav način prisiljava Grad Vukovar da iz svoga ionako osiromašenog proračuna izdvaja sredstva i za raščišćavanje posljedica rata. „Umjesto da nas podrže u našim nastojanjima gospodarskog razvoja i zapošljavanja, sabotiraju nas na svakom koraku," rekao je gradonačelnik Penava dodavši kako Vukovar služi samo kao simbol i da ga se iskorištava za političko poentiranje, a kada Vukovarci imaju konkretnu potrebu, onda odgovor izostaje.