{gallery}2015/08/17/01{/gallery}U ponedjeljak 17. kolovoza 2015. održana je 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojemu je četrnaest vijećnika postavilo pitanje.
Vijećnik Nenad Bučko (HNS) iskazao je zadovoljstvo i ponos što je u sazivu Gradskog vijeća u kojemu se u kolovozu tekuće godine donosi proračun za slijedeću godinu, no ipak je upitao gradonačelnika Penavu o „zlim gradskim jezicima" koji govore da se na izglasavanje Proračuna za 2016. išlo jer postoji mogućnost kako prijedlog novoga Statuta Grada Vukovara nije u skladu s Ustavnim zakonom? Gradonačelnik Penava mu je odgovorio da su u pitanju samo „zli jezici". Bučko je gradonačelnika nazvao superjunakom koji u jednom danu želi riješiti dvije toliko bitne teme kao što su Statut Grada Vukovara i Proračun. Na to je intervenirao predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić koji je vijećniku Bučku izrekao opomenu pred udaljavanje jer nije mogao dopustiti da na ovako važnoj sjednici Gradskoga vijeća izigravaju kazališne predstave. „Kolegi Bučku sam izdao zadnju opomenu pred udaljavanje sa sjednice i takav ću biti prema svim gradskim vijećnicima jer neki uporno koriste gradsku vijećnicu za samopromociju i političko napredovanje te politiziranje bez argumenata," rekao je Gavrić.
Pitanje vijećnice Biljane Gaća (SDP) bilo je vezano uz nove projekte u Vukovarskoj gospodarskoj zoni. Gradonačelnik Penava joj je odgovorio kako su svjedočili svim gospodarskim pothvatima. Rekao je da ne može vjerovati da joj Gospodarska zona izgleda zapuštenije nego u vrijeme bivše gradske vlasti jer su u izgradnji nove zgrade. „U proračunu smo za 1000 posto digli sredstva za poticaje u gospodarstvu u odnosu na ranije. Bivša vlast nije otvorila niti jedno radno mjesto u Gospodarskoj zoni niti ste to znali učiniti," rekao je Penava.
Zorana Konjevića (SDP) je zanimalo je kako se došlo do cijene usluge umjeravanja kalorimetara u vukovarskim stanovima. Gradonačelnik je pitanje preusmjerio na direktora gradske tvrtke Tehnostan koji je objasnio kako je riječ o zakonskoj obvezi vlasnika stanova, dok kod stanova koji su u državnom vlasništvu umjeravanje kalorimetara ide na teret države. Do same se cijene došlo preko najpovoljnije ponude koje su dale tvrtke koje se bave umjeravanjem.
Tomislav Šota (HDZ) upitao je gradonačelnika je li ostao usamljen kada je od Vlade RH tražio pomoć u tretiranju komaraca, tim više jer znamo kako je država Grad Osijek potpomogla s 4,5 milijuna kuna za tu svrhu. Upitao se ne ubadaju li komarci u Vukovaru podjednako i Hrvate i Srbe i HDZ-ovce i SDP-ovce? Gradonačelnik mu je odgovorio kako je u svojoj inicijativi ostao usamljen. Podsjetio je da kada je javno prozvao članove svoje stranke po pitanju toga da Vukovar konačno treba postati stvarno upravno i administrativno središte Vukovarsko-srijemske županije dobio niz pozitivnih kritika i od oporbenog SDP-a, a sada kada je SDP trebao učiniti nešto po ovom pitanju s obzirom na činjenicu tko obnaša državnu vlast, nisu učinili ništa. Gradonačelnik je istaknuo kako to dovoljno govori o tome tko zapravo kalkulira i ne želi se zamjerati aktualnoj državnoj vlasti.
Mirjanu Semenić Rutko (HDZ) zanimalo je koliko je ukupno vukovarske djece ove godine upućeno na ljetovanje u organizaciji Grada Vukovara? Zamjenica gradonačelnika Marija Budimir izvijestila je kako je do sada na ljetovanje upućeno oko 500 vukovarskih mališana, a ljetovanje je bilo organizirano na više primorskih destinacija.
Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) tražio je odgovor vezano za ogradu postavljenu s obje strane pješačkog mosta Jean Michel Nicoliera. Pročelnik Goran Martinović objasnio je kako most nema dostatnu nosivost, a ograde tu moraju biti kako se istovremeno na mostu ne bi našlo više sugrađana. Izrada novoga mosta koštala bi između 4,5 i 7 milijuna kuna, dok bi sanacija postojećeg gradski proračun oštetila za oko 1,2 milijuna kuna s PDV-om. Grad Vukovar se odlučio za povoljnije rješenje – sanaciju postojećeg mosta, koja bi trebala biti okončana do kraja godine. Mažar je bio djelomično zadovoljan odgovorom. Zadovoljan je jer se i na ovaj način vidi kako gradska vlast brine o svojim sugrađanima, a nezadovoljstvo je izrazio zbog milijunskih troškova koje je prouzročila bivša vlast žureći obnoviti most prije nadolazećih izbora.
Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) dala je incijativu da se s obzirom na povoljan geo-strateški položaj grada Vukovara, u Vukovaru otvori robni terminal, od kojega bi korist imao grad Vukovar, ali i cijela županija. Gradonačelnik Penava se složio s ovom incijativom, međutim, konstatirao je kako realizacija jednog takvoga projekta uvelike nadilazi mogućnosti lokalne ili regionalne samouprave, već o tom pitanju treba brinuti Vlada RH. No da takav projekt ne očekuje u Vukovaru budući da Vlada konstantno pokazuje kako nema sluha za potrebe Slavonije i Baranje.
Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak osvrnuo se na tretiranje komaraca kao i na spornu snimku staru tri godine na kojoj zamjenik gradonačelnika Pavliček na privatnoj zabavi pjeva pjesmu, prema vijećniku Bošnjaku, neprimjerenog i uvredljivog sadržaja. Gradonačelnik Penava je Bošnjaku odgovorio kako se iz pitanja vidi da nije upućen u problematiku financiranja tretiranja komaraca, a drugo nije želio komentirati jer ga je smatrao zlonamjernim.
Darko Buljan (SDP) je pitao gradonačelnika zašto vijećnike SDP-a nije pozvao na obilježavanje obljetnice smrti pukovnika Marka Babića. Penava mu je odgovorio kako protokol nije zvao stranke pojedinačno, a na obilježavanje obljetnice Babićeve smrti je mogao doći tko god je želio.
Nebojša Bajić iz Srpske narodne stranke uputio je pitanje zamjeniku gradonačelnika Marijanu Pavličeku. Bajić je bio konkretan pa je upitao Pavličeka planira li podnijeti ostavku na dužnost iz moralnih razloga referirajući se na snimku objavljenu jučer u medijima. Pavliček je odgovorio kako ne planira podnositi ostavku jer je u svome poslu profesionalan i svakome pristupa jednako, neovisno o nacionalnoj pripadnosti
Vijećnika Miroslava Mikerevića (SDSS) je zanimala obnova pojedinih ulica u gradskoj četvrti Borovo naselje. Odgovorio mu je pročelnik Goran Martinović.
Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) pitao je gradonačelnika zašto se tako rano donosi Proračun za 2016. godinu, a gradonačelnik mu je odgovorio kako se na takav način Grad Vukovar brine o svojim građanima.
Nebojša Vidović (SDSS) je rekao kako je gradonačelnik Penava nedavno dao izjavu za Dnevnik HRT-a u kojoj je rekao da se trebamo više baviti zapošljavanjem, a manje glupostima. Zanimalo ga je na koje to gluposti misli te smatra li prava srpske nacionalne manjine glupošću? Gradonačelnik je rekao kako nije želio nikoga povrijediti, ali da je primarni problem Grada Vukovara nezaposlenost, a da se forsiranjem rješavanja manje bitnih problema odvlači pozornost sa stvarnih potreba svih građana grada Vukovara.
Dean Drakulić, predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a, uputio je gradonačelniku pitanje vezano za zaustavljanje izgradnje Parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Vukovaru u Županijskoj ulici. Gradonačelnik Penava još jednom je zamolio političke i vjerske institucije da taj problem prepuste pravosuđu koje tek treba dati svoj odgovor. Drugo pitanje vijećnika odnosilo se na rješavanje problema stanara Ulice Vlahe Bukovca. Gradonačelnik je odgovorio kako će vijećnik Drakulić odgovor dobiti napismeno.
Uslijedilo je 14 točaka Dnevnoga reda. Izglasane su Statutarna Odluka o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara te Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara. Sljedećih se dvanaest točaka odnosilo na Proračun Grada Vukovara za 2016. godinu koji iznosi 277.625.000,00 kuna.