{gallery}2015/08/14/01{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček prisustvovali su 14. kolovoza 2015. godine obilježavanju 23. godišnjice posljednje velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora koja se dogodila u Nemetinu. Obilježavanje je organiziralo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL). U Hrvatskom domu u Vukovaru održana je svečana akademija, a potom je uslijedio odlazak u Nemetin na mjesto razmjene. Sudionici obilježavanja druženje i susret nakon Nemetina su nastavili u HNK Radnički u Borovu naselju
Predsjednik HDLSKL Danijel Rehak istaknuo je kako je status logoraša ostvarilo oko 8 000 osoba, a da stvarni broj premašuje 30 000 zatočenih u 70-ak logora diljem bivšeg teritorija Jugoslavije. Za logoraše ovaj dan predstavlja i svojevrstan drugi rođendan.
„Tih je dana razmjene cijela Hrvatska živjela s vama i vašim obiteljima. Dijelili smo iste emocije koje su i danas jednako snažne kada se prisjetimo trenutaka razmjene. Vaša je žrtva utkana u nastanak neovisne i slobodne Republike Hrvatske i nikada se ne smije zaboraviti vaš doprinos kao ni doprinos svih branitelja," rekao je u svome pozdravnom govoru gradonačelnik Penava.
HDLSK je ovom prigodom najavio i podizanje tužbi za zločine počinjene u srpskim koncentracijskim logorima na hrvatskim sudovima jer poznato je da je prije devet godina podnio kaznenu prijavu u Republici Srbiji no još uvijek nema odgovornih za zločine.