{gallery}2015/08/31/07{/gallery}Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u uredu gradonačelnika primio je izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem te s njima održao radni sastanak o mogućnostima suradnje s posebnim naglaskom na projektima od zajedničkog interesa za razvoj grada Vukovara, ali i cijele županije.
Ovom je prilikom gradonačelnik Penava župana Galića izvijestio o svim gradskim projektima koji su u pripremi ili procesu ostvarivanja te s trenutnom gospodarskom situacijom u gradu Vukovaru.

„Svi smo svjesni gospodarske krize koja je godinama prisutna, ali i potencijala kojima raspolažemo. Ovo je samo prvi u nizu sastanaka koji ćemo održati, kako bismo iskoristili svaku mogućnost i napravili iskorak kako bi naše područje učinili što privlačnijim za potencijalne ulagače, a time omogućili mladim i obrazovanim ljudima ostanak na ovom području."istaknuo je gradonačelnik Penava.

Župan je izložio kako je u pripremi izrada Županijske razvojne strategije za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, a u koju moraju biti uključeni svi gradovi i općine s područja Vukovarsko-srijemske županije. „Županijska razvojna strategija temeljni je strateški planski dokument kojim se određuju ciljevi i prioriteti razvoja jedinice regionalne samouprave. Stoga je vrlo važno dobro i realno definirati Strategiju, jer projekti koji neće biti u bazi projekata, koji neće biti obuhvaćeni Razvojnom strategijom, neće se moći financirati sredstvima europskih fondova." naglasio je župan Božo Galić.

Zbog kašnjenja s donošenjem Strategije na razini Republike Hrvatske, postojeća je županijska Strategija prolongirana i vrijedi do 2015. godine. Župan Galić je izrazio je nezadovoljstvo odnosom sadašnje Vlade prema našem kraju jer su svi strateški projekti, kao što je primjerice projekt proširenja Luke Vukovar ili projekt kanala Dunav-Sava, zaustavljeni. „Ne samo što se kasni s izradom nacionalne Strategije razvoja, nego je Hrvatske podijeljena na dvije statističke regije, što očito nije dobro rješenje," rekao je župan Galić te dodao kako od nove Vlade očekuje izmjenu Zakona o regionalnom razvoju i donošenje Zakona o potpomognutim područjima.

Sastanak je dovršen donošenjem zaključka o intenziviranju suradnje na svim projektima i programima Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara te da će se zajedničkim naporima inzistirati na donošenju posebnih zakonskih regulativa koje bi doprinijele što bržem gospodarskom razvoju grada Vukovara, a samim time i cijele Županije.

Uz gradonačelnika Penavu sastanku su nazočili pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Marijana Grubišić, direktorica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara dr.sc. Ljiljana Blažević i direktor Razvojne agencije Vukovara „Vura" Davor Foriš dok su u izaslanstvu Vukovarsko-srijemske županije uz župana Galića bili zamjenik župana Željko Cirba, pročelnica UO za međunarodnu suradnju i EU poslove Gabrijela Žalac i direktor Agencije za razvoj VSŽ „HRAST" Ivan Rimac.