{gallery}2015/09/24/01{/gallery} Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček podržao je najveću međunarodnu ekumensku koordinairanu pro-life organizaciju u povijesti, Inicijativu 40 dana za život, koja je počela s molitvom ispred Županijske bolnice Vukovar.


Inicijativu je 2014. službeno blagoslovio i potvrdio papa Franjo, a čine ju tri ključna elementa – molitva i post kroz 40 dana, miroljubivo bdijenje pred bolnicama gdje se rade pobačaji te osvješćivanje lokalne zajednice o potrebi zaštite nerođenog života.


Ovim miroljubivim i molitvenim načinom, inicijativa kroz lokalne zajednice ukazuje na problem pobačaja. Inicijativa drži kako je ljudski život svetinja te da ga se bdijenjem u molitvi trudi spasiti. Borba za život često se povezuje samo s vjernicima i pripadnicima pojedine religije, no empirijska znanost potvrđuje i opisuje ljudski život kao takav od samoga začeća.


Inicijativa 40 dana za život objašnjava da, iako je pobačaj kao čin prisutan čitavu ljudsku povijest, borba za njegovu legalizaciju nastala je u feminističkim krugovima u kojima prevladava mišljenje da je sloboda žene važnija od života djeteta, odnosno sloboda pojedinca ima primat nad životom. S druge strane, bioetički gledano, pobačaj je djelo diskriminacije usmjereno prema drugoj osobi bez obzira koji argument za obranu pobačaja koristili.