Kurban-bajram jedan je od najvećih muslimanskih blagdana koji govori o žrtvi za dobro, strpljivosti, a posebno o važnosti suosjećanja s onima u nevolji i potrebi. Cijela islamska zajednica dočekuje ovaj blagdan izrazito naglašene socijalne dimenzije u iščekivanju boljeg sutra.


U ovome trenutku svjedočimo velikim iseljavanjima i migracijama stanovništva iz područja gdje se ljudi bore za golu egzistenciju i vlastiti život, a izbjeglička kriza sada je i na našim vratima. Ova nas je situacija sve ponukala da se preispitamo koliko zapravo činimo i možemo učiniti za postizanje mira u svijetu kako bismo zaustavili iseljavanja iz Sirije, Iraka, Afganistana i svih drugih zemalja koje u ovome trenutku proživljavaju strahote kojima smo i sami bili svjedoci prije gotovo četvrt stoljeća.


Ono što zasigurno možemo je zapitati se koliko možemo učiniti i koliko smo spremni sebe dati, koliko žrtvovati, kako bismo uplakanom djetetu, napaćenoj majci i protjeranom čovjeku popravili barem jedan dan, jedan sat. Bajram je prije svega radost i veselje, a mnogi ga danas tako teško i tako rijetko mogu osjetiti. Imajmo to na umu i u našim srcima. Ne zadržimo za sebe svoj višak bio on materijalni ili samo u vidu dobre volje i tople riječi.


Ovom blagdanskom prigodom čestitao bih svim muslimanima koji, trajno ili privremeno, borave u Republici Hrvatskoj Bajram šerif mubarek olsun te da u našem društvu uvijek naiđu na suosjećanje, dijalog, mir i životnu sigurnost.

Gradonačelnik Grada Vukovara
Ivan Penava, prof.