{gallery}2015/09/30/01{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije povodom Preporuke ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar koju je uputio 18. rujna 2015. svim osnovnim i srednjim školama.


U Preporuci ministra Mornara stoji kako „zbog činjenice da se na području Republike Hrvatske, poglavito istočne Slavonije, trenutno nalazi 14 tisuća stranih izbjeglica, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u dogovoru s Ministarstvom unutarnjih poslova, preporuča svim školama da se vezano za planirana putovanja i izvanškolske aktivnosti na području istočne Slavonije prethodno jave nadležnoj policijskoj upravi zbog provjere prometne prohodnosti i sigurnosti ili da odgode planiranu aktivnost/putovanje do trenutka smanjenja broja izbjeglica na tom području" te da „s obzirom da se stanje na terenu mijenja tijekom dana, ne mogu se dati dugoročnije prognoze o stanju na prometnicama".


"Držimo ovakvu preporuku paničnom reakcijom koja nanosi štetu i ovako već pogođenom dijelu Republike Hrvatske, a ukoliko zaista postoji procjena o narušenoj sigurnosti našega područja tražimo da se poduzmu potrebne mjere za slučajeve ugrožene sigurnosti.


Dok s jedne strane Vlada javnost uvjerava kako je situacija pod kontrolom i da su je dočekali spremni, s druge strane šalju panične preporuke o sigurnosti pri tome ne razmišljajući koliku štetu time mogu prouzročiti. Pri tome ne daju nikakve naznake o tome kada bi ova karantena, izolacija u koju su smjestili istočnu Slavoniju trebala završiti. Dok se s jedne strane mi trudimo razviti turistički sektor našega grada i čitavog područja, vladajući ga jednim dopisom u potpunosti bojkotiraju.


Još jednom se istočnu Slavoniju tretira manje vrijednom nego li ostatak države. Još jednom moramo podnijeti teret koji ostatak države ni ne osjeti. Ako je sigurnost zbilja ugrožena, ne bi li stanovnici ugroženog područja to trebali znati? Zar su naša djeca manje vrijedna nego li ona iz Zagreba, Rijeke ili Splita? Ako ostalu djecu ne puste ni na ekskurziju u istočnu Slavoniju, zašto naša djeca nisu evakuirana?


Sada se vidi tko zapravo plaši i huška ljude te radi štetu, a tko se s druge strane ponaša kao odgovoran državnik i domoljub. Predsjednik Vlade ne zna što mu rade Ministarstva te svakodnevno mijenja mišljenje i odluke uopće ne razmišljajući o posljedicama koje će takvo ponašanje imati na građane.


I dok ti novokomponirani domoljubi na predizbornom skupu u zagrebačkoj dvorani cupkaju uzvikujući: HRVATSKA! HRVATSKA! Istodobno šalju proglase ravnateljima osnovnih škola kako je nesigurno slati školske ekskurzije u Vukovar. Za razliku od Hrvata diljem svijeta, kojima je Vukovar suza u oku, Zoranu Milanoviću i njegovom timu Vukovar je trn u oku.
Pozivam ravnatelje škola, pozivam roditelje, pozivam djecu da bez ikakvih bojazni dolaze u Vukovar. Djeca Vukovara su vam najbolja pozivnica jer u Vukovaru svakodnevno žive i odrastaju bez straha za svoju sigurnost," rekao je gradonačelnik Penava.

Konferenciji za medije nazočila je i gospođa Zrinka Šesto, direktorica turističke agencije Danubiumtours koja je iznijela podatke kojima je potvrdila štetu koju zbog ovakvog pristupa trpe vukovarski poduzetnici. "Od 21. rujna dolaske nam je otkazalo 400 ljudi. Ulažemo i investiramo u razvoj Vukovara, ali na ovakav način ne možemo raditi. Jedino što možemo je sjesti na autobus za Švedsku ili Njemačku skupa s izbjeglicama," objasnila je Šesto.