{gallery}2015/09/30/03{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava obišao je, u pratnji direktorice „Vodovoda grada Vukovara" Milice Zebec te predstavnika izvođača radova, tvrtke „Sokol", gradilišta na kojima su nedavno započeli radovi u sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara".

Riječ je o radovima na ugovoru "Rekonstrukcija i sanacija sustava vodoopskrbe i javne odvodnje Vukovara te nastavak izgradnje sustava odvodnje u središnjim dijelovima Vukovara", točnije o izgradnji kanalizacije u Voćinskoj ulici, Ulici Kneza Domagoja i Ulici Marka Marulića.

Ukupna vrijednost spomenutog ugovora iznosi više od 89 milijuna kuna (89.145.472,75 bez PDV-a) a vrijednost radova koji su bili predmet današnjeg obilaska iznosi približno 680 tisuća kuna. Očekuje se kako će radovi na ovoj mikrolokaciji a koji su započeti krajem kolovoza, biti dovršeni do kraja ove godine.

Tijekom obilaska gradonačelnik Penava je iskazao zadovoljstvo početkom radova na ovom projektu od iznimne važnosti za grad i okolne općine a direktorica Vodovoda grada Vukovara najavila je skorašnje otvaranje radova na još tri lokacije. Tako će već u listopadu započeti radovi na izgradnji kanalizacije II. etape zone D u Vukovaru koja obuhvaća ulice: Franje Kuhača, kneza Višeslava, Milke Trnine, Budžak, H. V. Hrvatinića i Pakračku. Vrijednost ovih radova iznosi 2,3 milijuna kuna bez PDV-a a također ih izvodi vinkovačka tvrtka Sokol. Planirani završetak ovih radova je travanj 2016. godine.

Gotovo milijun kuna (bez PDV-a) bit će vrijedni radovi na sanaciji postojećih kanalizacijskih cjevovoda u ulicama: Našička, Lovaska, Šarengradska, Najpar Bašča i Velika skela u Vukovaru. Radovi će se izvoditi metodom bez raskopavanja a završetak se očekuje do sredine siječnja sljedeće godine. Financijski najvrjedniji bit će radovi na rekonstrukciji kanalizacije u ulicama: Bogdanovačka, Duga, Nova, Islandska, SR Njemačke, Dragovoljaca HOS-a i Jelene Kotromanić. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi gotovo 7,8 milijuna kuna a radovi će se odvijati kombiniranjem metoda bez raskopavanja i s raskopavanjem.

Svi ugovori koji omogućuju provedbu radova u sklopu ovog projekta potpisani su sredinom lipnja ove godine a uz rekonstrukciju i sanaciju sustava vodoopskrbe i javne odvodnje Vukovara te nastavak izgradnje sustava odvodnje u središnjim dijelovima Vukovara, riječ je još o izvođenju radova u perifernim naseljima grada Vukovara na izgradnji objekata vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje te o izgradnji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara. Radove u sklopu sva tri ugovora izvodit će konzorciji domaćih tvrtki.

„Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara" najveći je infrastrukturni projekt u Vukovarsko-srijemskoj županiji, vrijedan gotovo 362 milijuna kuna te uz grad uključuje i susjedne općine Borovo, Bogdanovci i Trpinja. Europska unija sufinancira provedbu ovog projekta sa više od 70 posto iznosa.

"Dovršetkom ovog projekta grad Vukovar i općine Borovo, Bogdanovci i Trpinja dobit će modernu vodno-komunalnu infrastrukturu kakvu zaslužuju a poboljšat će se i kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te uskladiti odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda s domaćim i EU propisima. Prvenstveno se to odnosi na značajno povećanje priključenosti stanovništva na sustav odvodnje koje trenutno iznosi 63 %, dok je pokrivenost područja sustavom odvodnje nedovoljnih 66 %. Po završetku projekta 2018. godine priključenost bi trebala biti povećana na 86 % dok bi pokrivenost sustavom trebala narasti na visokih 96 %," istaknuo je gradonačelnik Penava.