×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2015/10/13/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/10/13/01

{gallery}2015/10/13/01{/gallery}Danas se u organizaciji Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod obilježava sjećanje na Domovinski rat i 24. obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru.

Navedeni događaj zbio se 13.10.1991. godine na pravcu Nuštar – Marinci – Bogdanovci - Vukovar u kojem su sudjelovali Antiteroristička jedinica Lučko, Specijalna policija PU Brodsko posavske i izvidnička skupina "Žuti mravi" uz tenkovsku i artiljerijsku potporu našu i Hrvatske vojske.
Cilj akcije je bio oslobađanje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje sa našim hrvatskim snagama koje su se držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi od strane srpskog agresora.

Akcija je pokrenuta tog 13.10.1991. u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna artiljerijska i tenkovska priprema i unatoč ulasku u tzv. potkovu prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i tehnici, ATJ Lučko kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marince nanijevši štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri tenka, po zapovjedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanja humanitarnog konvoja Crvenog križa. Navedena akcija nije dalje nastavljena.

Na tom pravcu ATJ Lučko je imala tri poginula pripadnika: Antuna Habana, Zdenka Bogdana i Nenada Režića, te 7 ranjenih i 8 povrijeđenih pripadnika.

Specijalna policija Slavonski Brod je imala također 3 poginula: Adama Pavičića, Matu Živića i Tomislava Vinkovića, te 6 ranjenih i 4 povrijeđena pripadnika.

Na dan 24. obljetnice proboja za Vukovar Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruga Specijalne policije Slavonski Brod obnovili su sjećanje i odali počast stradalima u tom događaju primjerenim programom te su u Jarmini zapalili svijeće za poginule i umrle ratne pripadnike ATJ Lučko, nakon čega je održana Sveta misa za sve poginule ratne pripadnike u crkvi u Nuštru, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeća za poginule kod spomen obilježja između Nuštra i Marinaca te u Vukovaru na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Nakon službenog dijela programa, u svome uredu gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je delegaciju Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod te im zahvalio na njihovom doprinosu 1991. godine koji Vukovar nikada neće zaboraviti.