{gallery}2015/10/14/02{/gallery} U organizaciji Grada Vukovara i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sotin na Trgu sotinskih žrtava otkrivanjem Spomen-obilježja sotinskim žrtvama obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije. Samo Spomen-obilježje koje je u iznosu od 746.000 kuna financirao Grad Vukovar, otkrili su članovi obitelji poginulih i nestalih mještana Sotina. Spomen-obilježje idejni je projekt arhitekata Matije Vaničeka, Tomislava Ćurkovića i Zvonimira Zidarića. Nakon otkrivanja spomenika pročitana su imena svih ubijenih i nestalih mještana ispisana na Spomen-obilježju.


I ovom je prigodom gradonačelnik Grada Vukovara pozvao na jedinstvo i zajedništvo. „Nažalost, država je ostala gluha na vaše potrebe i ostali ste sami u svojim nastojanjima traženja pravde za svoje žrtve.


1991. godine, vaši najmiliji, vaši poginuli, oni koji su dali sve, nisu mislili na sebe nego prvenstveno na neovisnost Hrvatske. U toj su misli bili potpuno jedinstveni. Jedinstveni u žrtvi i smrti, a za slobodu svoje djece i svojih obitelji. Danas je na nama da tu žrtvu poštujemo istim zajedništvom i ujedinjenim djelovanjem.
Ako tu njihovu bitku ne nastavimo, neprijatelj je zaista pobjedio!
Ne samo da su izgubili život, nego su sjećanje i uspomena na njih okaljani našim razdjeljenjem. Naši razdori bacaju sjenu na svetinju mučeništva koje su prošli – za nas ovdje okupljene!

Vaša je žrtva i žrtva Vukovara te ćemo zajedno tražiti istinu i pravdu sve dok i zadnja sotinska i vukovarska obitelj ne pronađe svoje najmilije," rekao je Penava.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen križa počast je ubijenima odalo izaslanstvo obitelji poginulih i nestalih sotinskih žrtava, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada.


Tijekom velikosrpske okupacije ubijeno je i 68 mještana od kojih se 18 još uvijek vodi nestalima. Riječ je o čak 10% stanovništva Sotina.