{gallery}2015/10/22/01{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 2015.
Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 2015. usvojio je Program obilježavanja.

Raspisan je Javni poziv u trajanju od mjesec dana te su svi zainteresirani mogli dostaviti svoj prijedlog programa do 7. listopada 2015. godine
Prije tjedan dana, 15. listopada, usvojen je konačni Program obilježavanja koji sadrži 40-ak pojedinačnih programa koji su podijeljeni u glavni i popratni program.

 

Glavni program odnosi se na već tradicionalne sadržaje pa je tako 18. studenog Dan sjećanja na žrtvu Vukovara za Domovinu; 19. studenog Dan sjećanja na žrtvu Borova Naselja za Domovinu te 20. studenog Dan sjećanja na žrtve koncentracijskih logora čiji se središnji program obilježavanja održava u nekadašnjem koncentracijskom logoru Velepromet, a program završava odavanjem počasti na Ovčari.

Popratni program odnosi se na prigodne izložbe i sportske događaje posvećene žrtvi Vukovara.

„Grad Vukovar nikada do sada nikome nije upućivao posebne pozivnice tako da ovu priliku koristim kako bih putem sredstava javnog priopćavanja uputio poziv svim građanima Republike Hrvatske i svima onima koji se s pijetetom odnose prema žrtvi Vukovara da nam se 18. studenoga 2015. pridruže u Koloni sjećanja. Također, još jednom apeliram da tijekom dana sjećanja izostane bilokakvo političko angažiranje i isticanje te da žrtva Vukovara bude prije svega i u centru pozornosti," naglasio je gradonačelnik Penava.

„I ove je godine iskazano veliko zanimanje kako od jedinica lokalne samouprave i udruga tako i od pojedinaca za sudjelovanje u Koloni sjećanja, 18 studenoga. Stoga smo i ove godine na taj dan organizirali javni gradski prijevoz od Borova naselja do bolnice i od Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata do Borova naselja," najavio je Tomislav Čorak, administrativni tajnik gradonačelnika za protokol naglasivši kako se i ove godine u Koloni sjećanja očekujemo više od 50.000 sudionika.