{gallery}2015/10/26/04{/gallery} Delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom primila je u posjet delegaciju indonezijskog Grada Banda Aceh na čelu s gradonačelnicom gospođom Illizom Binti Saaduddin Djamal koja je u posjet Vukovaru došla u pratnji NJ.E. gospodina Agusa Sardjane, veleposlanika Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj.


Susret je inicirao veleposlanik Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj koji već dvije godine intenzivno surađuje s gradonačelnikom Penavom na pronalaženju zajedničkih točaka Hrvatske i Indonezije te mogućnostima suradnje. Jedna od zajedničkih točaka su stradanje i obnova dvaju gradova; Vukovara koji je uništen u Domovinskom ratu 1991. godine i indonezijskog grada Banda Aceh koji je uništen u tsunamiju 2004. godine.

U sklopu posjete, a nakon samog sastanka potpisano je Pismo namjere u želji da se uspostavi prijateljska komunikacija za promicanje međusobnog razumijevanja, suradnje i prijateljstva. Temeljem prijateljske suradnje, principa jednakosti i uzajamne koristi, dva gradonačelnika ovim Pismom namjere izrazila su spremnost za razvoj svih vrsta razmjene i suradnje u područjima kao što su gospodarstvo, trgovina, kultura, obrazovanje, turizam, sport, urbanističko planiranje, administrativne i tehničke obuke u smislu promicanja zajedničkog prosperiteta i razvoja. Navedena područja suradnje bit će dodatno razrađena od obje strane međusobnim dogovorom u nacrtu Memoranduma o razumijevanju za uspostavu suradnje gradova prijatelja.


Nakon službenog dijela posjete, sudionici sastanka zajedno su obišli stalni postav Gradskog muzeja Vukovar te tvornicu lijekova Yasenka d.o.o., a nakon toga odali su počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara.


Delegaciju Grada Vukovara činili su gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić, zamjenica gradonačelnika Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika Sanja Tokić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizama Marina Sekulić, predsjednik Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Robert Rapan i vlasnik tvrtke Yasenka Radwan Joukhadar.


Delegaciju Grada Banada Aceh u pratnji NJ. E. Agusa Sardjane, veleposlanika Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj činila je gđa. Illiza Binti Saaduddin Djamal, gradonačelnica Grada Banda Aceh, g. Arif Fadillah, predsjednik Gradskog vijeća Banda Aceh, g. Muhammad Nurdin, zamjenik direktora općih poslova, g. Samsul Bahri, pročelnik javnih poslova, gđa Media Yulizar, pročelnica odjela za zdravstvo, g. Ibnu Swantoro, treći tajnik Veleposlanstva Republike Indonezije u RH i gđa Tiara Sutari,osobna tajnica gradonačelnice.
Sastanku su se pridružili i g. Frank Cetinić i g. Ivica Tomić predstavnici Međunarodnog odbora Gonga mira.