{gallery}2016/04/07/03{/gallery} Održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak govorili o smanjenju cijene grijanja u gradu Vukovaru.

Penava je rekao kako svjedočimo nizu dobrih vijesti po pitanju cijena grijanja u gradu Vukovaru. Iznimne napore ulaže i Gradska uprava i tvrtka Tehnostan kako bi poboljšali uvjete življenja u višestambenim objektima gdje se nizom projekata po pitanju energetske učinkovitosti stambenih objekata, sanacije krovova, sanacije terasa te ulaganja u kotlovnice podigla ne samo energetska učinkovitost nego i ekološka prihvatljivost.

„Temeljem Odluke uprave gradske tvrtke Tehnostan dolazi do umanjenja računa za grijanje za toplinske sustave u Borovu Naselju i na Olajnici u umanjenoj cijeni grijanja za 24%", istaknuo je Penava napomenuvši da će se uredba primjenjivati od 01. travnja do 31. prosinca 2016. godine.

„Napomenuo bih da se proporcionalno smanjenju cijene smanjuje i maksimalna potrošnja toplinske energije jer u Vukovaru imamo limitirane račune u stanovima s razdjelnicima te smatram da će ovo još više doprinijeti povratku povjerenja krajnjih kupaca u distributere topline", napomenuo je Lovrenščak
Radi se o oko 3.000 stanova što iznosi oko 90% stambenih kućanstava u gradu Vukovaru.

Promjena cijene je posljedica pojeftinjenja cijene plina za više od 5% i dobrog financijskog rezultata. U Hrvatskoj je smanjenje cijena grijanja u rasponu od 18% do 24% što govori kako je Vukovar dostigao maksimalno sniženje s obzirom na druge jedinice lokalne samouprave.

„Osim utjecaja cijene plina na tržištu, veliku ulogu igraju i ulaganja u kvalitetu stambenog fonda i kvalitetu toplovoda te samih kotlovnica, a i naknada za snagu koju ispostavlja Tehnostan je među najjeftinijima u Hrvatskoj", rekao je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak.

Gradonačelnik Ivan Penava je zaključio kako će smanjenje cijene grijanja biti značajna stavka koja će u ovim teškim vremenima sačuvati kućni budžet te još jednom istaknuo kako će i dalje činiti sve što je u moći gradske vlasti po pitanju cijene grijanja.

 

 

Stara cijena kn/kWh

Smanjenje %

Nova cijena kn/kWh

Toplana Olajnica

0,4150

23,71

0,3166

Toplana Borovo Naselje

0,4150

23,95

0,3156