Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava posjetio je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije gdje je održao sastanak s ministrom Tomislavom Tolušićem.

Penava je ministru Tolušiću predložio izmjenu Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara. Istaknuli smo da najjača mjera iz tog zakona treba ostati u njemu. Radi se o povratu 50% sredstava uplaćenih na konto mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ali da je potrebno uvesti mjere kojima ćemo se u sklopu EU izboriti za poseban status Vukovara na konto pretrpljene štete u gospodarstvu tijekom Domovinskog rata koja je u iznosu 4 milijarde 600 tisuća kuna. Tako za grad Vukovar više ne bi vrijedila potpora manjih vrijednosti koja sve potpore ograničava na iznose od 200.000 eura u periodu od 3 godine jer je detektirano da je to najznačajnija prepreka za dovođenje većih investitora u grad Vukovar.

Također se pokrenuta inicijativa da se iskoriste sredstva koje Norveška Vlada ulaže u Hrvatsku. Razgovaralo se o tri najvažnija projekta: o OŠ Nikole Andrića u Vukovaru koja jedina nije dočekala obnovu te je u derutnom stanju i otežava rad učenika, o Ekonomskoj školi Vukovar koja se već dugi niz godina ne nalazi u svom prostoru, a potrebna je izgradnja iste u samom središtu grada te o izgradnji potpornih zidova u gradu Vukovaru koja bi po procjenama vrijedila 50 milijuna kuna. Navedena investicija je od prijeke potrebe građanima Vukovara jer postoji dugogodišnji problem urušavanja lesnih zaravni u dvorišta samih kuća.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić osvrnuo se i na izgradnju studentskog doma u Vukovaru na čijem projektu ministarstvo želi sudjelovati te je tom prigodom zamolio da se Veleučilište Lavoslav Ružička angažira oko prikupljanja dokumentacije za navedeni projekt kako bi se u što skorijem vremenu krenulo u realizaciju istog.

Gradonačelnik Penava i ministar Tolušić razgovarali su i o projektu „Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva" kojem je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dalo punu podršku.