{gallery}2016/04/12/02{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava je u uredu gradonačelnika, povodom osvajanja Europske nagrade Silletto 2016. za uspješno uključivanje lokalne zajednice u svoj rad primio ravnateljicu Gradskog muzeja Vukovar Ružu Marić sa suradnicima.

Europska nagrada Silletto 2016. za uspješno uključivanje lokalne zajednice u svoj rad i prezentaciju druga je po važnosti u izboru Europskog muzeja 2016. godine – EMYA 2016., prestižne nagrade koja se još naziva muzejskim Oskarom. Nagrade su dodijeljene u San Sebastianu u Španjolskoj.

„U San Sebastianu uvidjeli smo da kako hrvatski muzeji ne zaostaju za svjetskim muzejskim trendovima i vrijednostima", rekla je ravnateljica GMV Ruža Marić.

Govoreći o prezentaciji vukovarskog muzeja, Marić je navela kako je članove prosudbene komisije Europskog muzejskog foruma najviše oduševila snaga i entuzijazam što ih je Gradski muzej Vukovar iskazao proteklih godina, kao i energija s kojom su vukovarski muzealci utjecali na kulturni život u gradu Vukovaru, pogotovo u vremenu nakon ratnih razaranja 1991. godine.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava je uz čestitku rekao da je povijesni uspjeh ući među najbolje europske muzeje te da je muzej nadmašio sva očekivanja pa je Vukovar od regionalnoga kulturnoga središta postao hrvatsko i europsko središte.

Za nagradu Europski muzej godine 2016. bilo je nominirano 49 muzeja iz 24 europske zemlje.