{gallery}2016/04/08/06{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić u Gradskom muzeju Vukovar potpisali su Povelju o suradnji i prijateljstvu.

Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo je 23. studenoga 2015. godine Odluku o sklapanju Povelje o suradnji i prijateljstvu Grada Vukovara i Grada Zagreba.

Ocijenjeno je da postoji dugoročan i trajan interes za uspostavljanje suradnje i prijateljstva s Gradom Zagrebom u cilju unapređivanja gospodarskog, društvenog i kulturnog razvitka Grada Vukovara u okviru samoupravnog djelokruga jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava pozdravio je goste iz grada Zagreba koji su na svečanost potpisivanja Povelje o suradnji i prijateljstvu došli u pratnji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

„Grad Zagreb, koji je kao veliki brat, grad svih nas i Vukovar kao mali grad koji je u svojoj simbolici vrlo velik potpisuju Povelju prijateljstva koja će zacementirati dobru suradnju koju smo imali u prethodnim razdobljima, a koja će se, ne sumnjam nastaviti i u budućnosti", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te dodao kako je Zagreb bio uvijek tu za vukovarske branitelje, pomoć tijekom nesretnih dana progonstva, preko sportskih susreta pa do svega onoga što se već tradicionalno odvija na relaciji Vukovar-Zagreb. Sve to jača spoznaju i samosvijest o tome tko smo i što smo te se zato u današnjoj priči krije značaj simbolike prijateljstva koja će biti okrunjena Poveljom.

„Grad Vukovar zaista ima prijatelje diljem Republike Hrvatske, ali i izvan granica naše domovina, a danas smo formalizirali na pravni način jednu lijepu priču koja između ova dva grada postoji i u emocijama i odnosima", naglasio je Penava.

„Čast mi je potpisati ovu povelju sa kolegom Penavom i gradom patnje, tuge i stradanja – gradom herojem. Ovo je točka na „i" našega prijateljstva koja je od 01. svibnja 2000. godine konstantna", rekao je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te dodao - „Zagreb što god napravio za Vukovar, to je pitanje geste, i premalo je za ono što je Vukovar napravio za Hrvatsku".

Također se osvrnuo na pomoć gradu Vukovaru koju je Zagreb do sada pružao te je istaknuo obnovu Gimnazije Vukovar, spomen doma na Ovčari, pokroviteljstvo nad VFF, dječja ljetovanja, pomoć „Vukovarskim leptirićima", a uključit će se i u realizaciju projekta „Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva" te se gradonačelniku Vukovara i njegovim suradnicima zahvalio što su inicirali ovu akciju, a grad Zagreb će se kao i u Domovinskom ratu istinski uključiti primjereno svojoj snazi i značaju.

„Želim da se u obnovu vodotornja uključi svaki kutak Hrvatske jer je to simbol našega zajedništva", zaključio je Bandić.