{gallery}2016/05/16/07{/gallery}Na zagrebačkome Trgu Bana Josipa Jelačića održan je 15. svibnja 2016. godine koncert  Svi za Vukovar -  za konzerviranje i prenamjenu  vukovarskog Vodotornja.  Koncert je održan u sklopu obilježavanja 90. godišnjice Hrvatskog radija i 60. godišnjice Hrvatske televizije, a prikupljeno je gotovo 1,2 milijuna kuna.

Na koncertu su nastupili Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Vatra, Toni Cetinski, Ivan Zak, Colonia, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Najbolji hrvatski tamburaši, kvartet Gubec, Gabi Novak, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Jacques, Massimo, Vanna, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Ivan Mikulić, ovogodišnja pobjednica HRT-ove emisije The Voice – Najljepši glas Hrvatske Ruža Janjiš, zbor Concordia Discors i Jole.

Istodobno je organiziran i pozivni centar putem kojeg su se  prikupljala  sredstva za konzerviranje i prenamjenu  vukovarskog Vodotornja, a brojni uzvanici  iz političkog, kulturnog, sportskog  i društvenog života Hrvatske odgovarali su na tisuće pozive građana. Pozivom na broj telefona 060/9084 građani su mogli donirati 5 kuna plus PDV za konzerviranje i prenamjenu  vukovarskog Vodotornja koji je tijekom agresije na Hrvatsku 90 dana odolijevao napadima na Vukovar odbijajući se srušiti, iako je pogođen 640 puta. Kako je i najavljeno u predstavljanju projekta Vodotoranj će se izvana konzervirati, a iznutra će se izgraditi će se panoramsko dizalo i vidikovac na koji će se izlaziti iz memorijalnog prostora. Oko Vodotornja će se urediti  park s dječjim igralištem te amfiteatar s pozornicom i pogledom na Dunav.

"Konzervirat ćemo one rane na vodotornju  i nadam se da ćemo kroz nešto više od godinu dana otvoriti vodotoranj za javnost. Sve što radimo, radimo za zajedništvo u budućnosti. Vukovar je opet okupio Hrvatsku", poručila je, među ostalim predsjednica dodavši kako su građani s kojima je razgovarala dirnuti akcijom i žele donirati i nekoliko puta. "Zovu iz cijele Hrvatske i žele donirati za Vukovar", kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je pokroviteljica akcije „Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva“.

Premijer Tihomir Orešković rekao je kako je njemu Vukovar apsolutno u fokusu i da je 40 milijuna kuna u proračunu predviđeno za Vukovar, za obnovu grada i infrastrukture. Aktivirali smo i europske fondove iz kojih ćemo novac uložiti u infrastrukturu, proizvodnju i socijalne potrebe. Imamo nekoliko velikih projekata, među njima i jedan od 350 milijuna kuna za sustav vodoopskrbe i odvodnje, rekao je Orešković. 24 milijuna eura namijenjeno je za dva projekta, jedan je uređenje hale tvornice Borovo za inovacijski centar od 10.000  četvornih metara koji će tvrtke moći unajmiti i otvoriti 300 do 400 radnih mjesta.

Gradonačelnik Vukovara i inicijator cijelog projekta  Ivan Penava rekao je kada smo zajedno i vjerujemo u nešto, samo je nebo granica."To smo dokazali 1991. i uopće ne sumnjam da ćemo to dokazati i sada. To je poruka ovog projekta i drago mi je da smo na ovom značajnom projektu okupili cijelu Hrvatsku", rekao je Penava i posebno zahvalio Hrvatskoj radio televiziji i Gradu Zagrebu na svekolikoj potpori u organizaciji donatorskog koncerta „Svi za Vukovar“.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  zahvalio je svima koji doniraju te podsjetio da je Zagreb u Domovinskom ratu bio logistika za cijelu Hrvatsku. Ono što je Zagreb učinio za Vukovar je malo u odnosu na ono što je Vukovar učinio za Hrvatsku. Želim da Vlada održi sjednicu u Vukovaru i donese odluke i vjerujem da će za pet godina Vukovar izgledati kao Jelačić plac.

Vukovarski vodotoranj simbol je otpora i pobjede u Domovinskom ratu i zajedništva u budućnosti, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš.

Zajedništvo je riječ koja nas povezuje, i ovim smo telefonskim pozivima povezali cijelu Hrvatsku, rekao je v.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i zahvalio svima koji su donirali za vodotoranj. HRT je uručio i 73.660,79 kn koji su prikupljeni glasovanjem putem telefona u finalu nedavno završenog The Voicea.

 

izvor fotografija: HRT