Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio isplatu jednokratnih novčanih naknada, uskrsnica, korisnicima prava na naknadu za troškove stanovanja.
Grad Vukovar iz Proračuna izdvaja 15,2 milijuna kuna za socijalne mjere, a građani grada Vukovara ostvaruju prava i oblike naknada iz socijalnih mjera Grada te je važno naglasiti kako Grad pridaje posebnu pažnju najosjetljivijim skupinama društva – djeci, učenicima, studentima, umirovljenicima, osobama nesposobnim za rad te osobama s invaliditetom kao i osobama u stanju posebne socijalne i druge ugroženosti, a sve s ciljem ostvarenja što kvalitetnijeg života.
Jedna je od tih mjera, baš kao i prethodnih godina, a povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, isplata jednokratnih novčanih naknada (uskrsnica) korisnicima prava na naknadu za troškove stanovanja Grada Vukovara u iznosu od 250,00 kn po korisniku (samac/obitelj) za 275 korisnika. Iz proračunskih sredstava Grada Vukovara za ovu vrstu pomoći izdvojeno je 68.750,00 kn.
Osim toga, Grad Vukovar je za Uskršnje blagdane svim korisnicima prava na prehranu u Pučkoj kuhinji Vukovar osigurao prigodne poklon pakete u vrijednosti od 180,00 kn koje će od ponedjeljka moći primiti skupa sa svojim toplim odbrokom. Broj korisnika prava na prehranu u Pučkoj kuhinji je 91.

Također, Grad Vukovar osigurava besplatan gradski prijevoz za redovite učenike srednjih škola na području Grada Vukovara, sufinancira prijevoz redovitih srednjoškolaca u međugradskom prijevozu kao i studente u gradskom i međugradskom prijevozu na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Za ovu vrstu pomoći u Proračunu Grada Vukovara za 2016. godinu osigurano je 2,5 milijuna kuna. Gradski i međugradski prijevoz koristi oko 570 učenika srednjih škola i oko 160 redovitih studenata.
Besplatan gradski prijevoz koristi i gotovo 3000 osoba starijih od 65 godina, kao i osobe s posebnim potrebama i slijepe osobe, a za ovu mjeru u Proračunu Grada Vukovara osigurano je gotovo 1,5 milijuna kuna.
„Sukladno tome, Grad Vukovar izdvaja 4 milijuna kuna, odnosno 3% proračunskih sredstava za financiranje prijevoza. Prema podatcima Ministarstva financija Grad Vukovar je 5. grad u Republici Hrvatskoj prema visini davanja proračunskih sredstava za ovu mjeru, a 4. grad u Republici Hrvatskoj prema davanjima za prijevoz po glavi stanovnika. Također, Grad Vukovar je već godinama vodeći u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima za obitelji i djecu jer za tu namjenu iz proračuna izdvajamo 6,85% ," naglasio je gradonačelnik.
„Iz ovih podataka Ministarstva financija vidi se kako su mjere koje je Grad Vukovar osmislio uistinu dobre i nastavit ćemo u tom smjeru. Neke od najznačajnijih mjera su plaćanje troškova prijevoza učenicima, osiguravanje besplatnih udžbenika i bilježnica te ljetovanja za đake i umirovljenike," istaknula je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović.