Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava položio je kamen temeljac za početak izgradnje spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata. Spomen obilježje bit će izgrađeno u Županijskoj ulici ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda, a njegovo je postavljanje rezultat suradnje i zajedničkih napora Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.
„U Vukovaru je poginulo 97 policajaca iz cijele Hrvatske, odnosno iz policijskih uprava diljem Hrvatske. Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Udruga policije, Zajednica udruga policije, Ministarstvo branitelja, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela i drugi dobri ljudi su pomogli ostvarenju ostvarenju ovoga projekta. Ovo smo mjesto odabrali jer je za vrijeme rata ovdje bila policijska postaja. I sada u zgradi postoji ploča, ali s ispisanim imenima policajaca iz grada Vukovara. Nismo željeli samo na takav način napraviti spomenik, nego postaviti spomen obilježje svim policajcima koji su branili Vukovar," objasnio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić najavljujući otvorenje spomenika za 29. rujna ove godine jer se toga dana obilježava Dan policajaca.
Projekt je vrijednosti oko 300.000 kuna, a izvođač radova je gradska tvrtka Komunalac d.o.o. koja dio sredstava donira. Autor idejnog rješenja je gospodin Dubravko Duić – Dunja.
„U Domovinskom ratu u Vukovaru poginulo je 97 policajaca iz cijele Hrvatske. Samo iz ove Uprave poginula su 42 policijska službenika koji su časno dali svoj život za obranu Republike Hrvatske i ovoga područja. Smatram kako na ovakav način promičemo njihovu vrijednost i značaj u Domovinskom ratu, a ujedno su i poticaj drugim mladim djelatnicima u njihovom radu," rekao je Miro Bradić, načelnik Policijske uprave Vukovarko-srijemske.
„Povijest je htjela da cijelo područje grada Vukovara bude spomen područje. Slažem se da od grada ne treba praviti spomenik, no nismo mi birali sudbinu da je na svakome koraku netko poginuo i treba se odati počast. Na povijesnim se mjestima treba prisjetiti onoga što se dogodilo i odati počast, ali ne živjeti tome. U Vukovaru su potrebni još mnogi spomenici kako se povijest ne bi dovela u pitanje, no oni se ne kose s okretanjem budućnosti. Trebamo zadržati i poštivati vrijednosti Domovinskog rata i poradi bolje budućnosti jer one su naš temelj, a bez temelja nema ni napretka. Osim toga, sjećanje na važnost i vrijednost Domovinskog rata može nam samo biti dodatna motivacija da se još jače borimo za budućnost jer Vukovar je živi grad," istaknuo je gradonačelnik Penava ovom prilikom podsjećajući kako Vukovar nije samo simbol i grad memorijalnoga karaktera, no ne smije se dogoditi da priče iz 1991. godine ostanu zaboravljene.