S Ovčare je krenuo šesti po redu Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, koji se ove godine održava povodom obilježavanja 22. godišnjice srebreničkog genocida. Organizator ovog ultramaratona je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a trajat će od 06. do 10. srpnja. Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale građane Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom srpske agresije te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. U 6. Ultramaratonu sudjeluje pet maratonca koji će u pet etapa prijeći 227 km između Ovčare kod Vukovara i Potočara kod Srebrenice.

Ideja za povezivanjem Vukovara i Srebrenice rodila se prije šest godina, a organizatori žele podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba, kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.
„Odluka je bila da krenemo iz Vukovara jer se Vukovar prije i dogodio. Ako Bog da, planiramo ovaj ultramaraton organizirati dok smo živi. Nadamo se da će s tim nastaviti i nove generacije. Zahvaljujem se na podršci Kolindi Grabar Kitarović predsjednici Republike Hrvatske, Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba i Bakiru Izedbegoviću, članu predsjedništva Bosne i Hercegovine. Imamo podršku sa svih nivoa uključujući Vukovar, Vinkovce, Brčko, Janu, Zvornik i Srebrenicu," rekao je Ekrem Bećirović, voditelj projekta i zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.
„Grad Vukovar će uvijek podržavati ovakve manifestacije koje održavaju u čast svim poginulim, ubijenim, nestalim i nasilno odvedenim žrtvama velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da će Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba nastaviti i narednih godina s održavanjem ovog ultramaratona," rekao je Dado Marković, viši stručni suradnik za sport i branitelje u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vukovara.