Grad Vukovar posjetili su sudionici projekta Moving Beyond Conflict koji je nastao u okviru programa Erasmus+ mobilnosti mladih. Cilj projekta je istraživanje i razumijevanje prošlih i sadašnjih sukoba u Sjevernoj Irskoj i Hrvatskoj te stjecanje komunikacijskih, digitalnih i socijalnih kompetencija učenika. U projektu sudjeluje ukupno 30 učenika u dobi od 15 do 16 godina (15 učenika iz Sjeverne Irske i 15 učenika iz X. gimnazije „Ivan Supek" iz Hrvatske te po 2 voditelja grupe iz svake zemlje) na koje je sukob utjecao.

Projekt traje dvije godine. Sjeverna Irska bila je domaćin projekta od 1. do 12. kolovoza 2016., a Hrvatska će biti od 1. do 9. srpnja 2017. godine. Projektom je predviđen jednodnevni edukativni posjet Vukovaru te su mladi ovom prilikom upoznali memorijalnim i povijesnim aspektima našega grada.

Ciljevi projekta su istražiti predrasude i sukobe te uočiti njihov utjecaj na mlade i ljudska prava u obje zemlje, razvijanje vještina za rješavanje sukoba i vještina vođenja medijacije, promovirati aktivno sudjelovanje u društvu, doživjeti kulture i raznolikosti te podijeliti to iskustvo s drugima, razvijanje socijalnih i digitalnih kompetencija koje vode ka povećanju mogućnosti zapošljavanja.

Dobrodošlicu im je u ime gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave zaželjela pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović koja ih je upoznala s najvažnijim podacima o našem gradu.