Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić i sestra Velimira Đereka – Sokola Rajka Mikulić obilježili su njegovu godišnjicu pogibije. Velimir Đerek – Sokol, jedan od zapovjednika obrane Sajmišta poginuo je na današnji dan 1991. godine braneći Vukovar stigavši kao dragovoljac iz Zagreba.
Tomislav Josić podsjetio je kako su bitke na Sajmištu bile posebno krvave te su se linije pomjerale svakodnevno, a u tome su, zajedno sa svojim suborcima, ginuli i zapovjednici Sajmišta.
„Mnogi su heroji svoje živote dali za Hrvatsku, ali mislim da ta Hrvatska još uvijek nije onakva kakvom su je zamišljali i kakvu su oni htjeli. Na nama je da neke stvari pokušamo promijeniti i da napravimo državu kakvu su oni sanjali i za koju su poginuli. Velimir Đerek došao je u Vukovar iz ugodnog i lagodnog života dok su u isto vrijeme mnogi Vukovarci napustili svoj grad. Ljudi su dolazili braniti Vukovar svakodnevno i borili se za Hrvatsku. Zahvaljujem im svima koji su došli braniti ovaj grad jer da nije bilo njih ne bismo mi mogli toliko dugo odolijevati neprijatelju i na taj način pružiti priliku drugima da se malo bolje naoružaju i obrane zemlju," rekao je Josić.
„Na današnji dan prije 27 godina, moj je brat poginuo točno na ovom mjestu gdje stojim. Neopisiva je bol stajati na ovome mjestu. Ovi su dani posebno teški. Najviše mi nedostaju njegov osmjeh i zagrljaj, a s njim je otišao i dio mene," rekla je sestra Rajka Mikulić.
Velimir Đerek – Sokol rođen je u Vinjanima Gornjim kod Imotskoga gdje je i pokopan nakon što su njegovi posmrtni ostaci identificirani 1998. godine. Promaknut je u čin pukovnika HV-a, odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića.