Udruga Slavonsko Brodski Biciklist već devetu godinu za redom organizira memorijalni biciklistički ultramaraton Vukovar – Knin – Dubrovnik. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček pozdravio je 30-ak biciklista koji su i ove godine uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja s Ovčare krenuli put Knina i Dubrovnika.
"Čestitam na 9. Održavanju memorijalnog ultramaratona od Vukovara do Dubrovnika. Drago mi je što je ove godine velik broj biciklista krenuo upravo s Ovčare i na ovaj se način povezuju sva mjesta stradanja u Domovinskome ratu. Na ovaj način, kroz sportski duh, želimo se prisjetiti svih naših pobjeda, svih naših heroja, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Ovo je uvertira u sutrašnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja," rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček poželjevši sudionicima da sretno stignu na cilj.
Ovaj se ultramaraton održava u 7 etapa od 4. do 10. kolovoza. Svaki dan biciklisti, većinom rekreativci, prosječno odvoze 160 kilometara. Prolaze kroz gradove koji su podnijeli najviše stradavanja u Domovinskome ratu te paljenjem svijeća na spomen obilježjima odaju počast žrtvama hrvatskih bojovnika koji su spremno dali živote za slobodu naše Domovine. Prolaze rutom kroz Vukovar, Vinkovce, Slavonski Brod, Okučane, Sisak, Glinu, Petrinju, Vojnić, Slunj, Lovinac, Sv. Rok, Gračac, Kašić, Zadar, Šibenik, Knin, Sinj, Ploče, Dubrovnik.
"Svake godine 5. kolovoz Dan pojede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja proslavimo u drugome gradu. Ove godine na redu je Petrinja," rekao je predsjednik Udruge Siniša Safundžić.
Ultramaratonci su ljudi iznimnih psihofizičkih sposobnosti, a koje startajući na Ovčari pa sve do cilja na dubrovačkim Pilama, nosi želja za postizanjem nemogućeg. Ovim činom nastoje podsjetiti na herojske dan kada su se hrvatski branitelji upustili u misiju koju su jednako tako mnogi proglašavali neostvarivom. Cilj projekta je promocija biciklizma kao zdravog načina života, promocije Slavonije, ali i Hrvatske kao biciklističke destinacije.