U rodilištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana 4. siječnja 2019. godine rođeno je prvo dijete u 2019. godini s prebivalištem na području grada Vukovara.

Sretnu majku Radivojku Utvić i djevojčicu Unu posjetili su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenica Ivana Mujkić te je uz čestitke darivali cvijećem i poklon bonom u vrijednosti 1.500,00 kuna. Uz to, majka je dobila statuu Vukovarske golubice, a djevojčica benkicu s natpisom #volimvukovar.

„Već tradicionalno pozdravljamo i srdačno dočekujemo prvorođene Vukovarce u vukovarskoj bolnici te ih prigodno darivamo", rekao je gradonačelnik Penava te naglasio kako je to samo mali znak pažnje za dobrodošlicu prvoj novorođenoj Vukovarki u 2019. godini.

Grad Vukovar brine o svojim najmlađim sugrađanima te njihovim obiteljima nastoji što više olakšati, pa tako za prvo dijete Grad dodjeljuje jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kn, za drugo 2.000 kn te za treće i svako iduće dijete 5.000 kuna, a također je i prvi grad u Hrvatskoj po jedinstvenoj demografskoj mjeri putem koje Grad Vukovar sufinancira režijske troškove vukovarskim obiteljima s troje ili više djece do 15-e godine starosti, a koju trenutno koristi 124 aktivna korisnika.

Osim toga, obiteljima pruža potporu od najranije dobi, kroz sufinanciranje boravka u vrtiću te kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Osnovnoškolcima su osigurani besplatni udžbenici, bilježnice i preobuka, srednjoškolcima pokriva troškove gradskog i međugradskog prijevoza, a od ove godine će i stipendirati učenike deficitarnih zanimanja kao što i godinama stipendira vukovarske studente.

Voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Renato Šumski rekao je kako ga veseli što vukovarsko rodilište svake godine bilježi porast broja rođene djece. „To je mali postotak, ali nas veseli. U Vukovar dolaze trudnice i iz Vinkovaca i Osijeka, ali i iz udaljenijih mjesta, što je potvrda kvaliteti usluge i osoblja koju imamo", naglasio je Šumski dodavši kako je u 2018. godini u Vukovaru rođeno 399 djece.