U prostorijama Muzeja vučedolske kulture održana je konferencija za medije, a povod održavanja iste je završetak sezone sustavnih arheoloških iskopavanja na Vučedolu, zatim činjenica da je film „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ dobitnik prestižnih nagrada te najava budućeg dokumentarno-igranog filmskog serijala o prapovijesnim događanjima na Vučedolu.

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec, povjesničar i filmski kritičar Daniel Rafaelić te redatelj i producent Darko Puharić.

Okupljenima je predstavljen značaj završenih istraživanja te najavljeno snimanje filmskog serijala koji nastaje zahvaljujući i sredstvima Grada Vukovara.

Ovom prigodom, povjesničar i filmski kritičar Daniel Rafaelić istaknuo je kako mu je izuzetna čast biti na Vučedolu gdje je završena sezona iskopavanja koja je iznjedrila zaista značajne nalaze, ali je najavio i snimanje novog serijala o Vučedolu. „Upravo ovime i populariziramo arheologiju, stvaramo nove vrijednosti kroz dokumentarno igrani film koji se svojom kvalitetom izdiže iz čitavog niza filmova, stvaramo nešto što je relevantno na svjetskim razmjerima. Izuzetno mi je drago da je lokalna zajednica prepoznala vrijednost filmova koji će nastati i koji će biti jedinstveni“ istaknuo je Rafaelić te posebne zahvale uputio Gradu Vukovaru.

Redatelj i direktor Darko Puharić rekao je kako stručnom ekipom rad na filmovima dobiva potpunu dimenziju, a po pitanju filma „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ Puharić ističe kako je film prijavljen na 30 europskih i svjetskih festivala. „Film je dobitnik 2 prestižne nagrade, naime, u Meksiku je nagrađen za najbolji europski film koji se bavi problematikom autohtonih naroda i kultura, a u Sarajevu film je dobitnik 3. nagrade na festivalu dokumentarnih filmova“ rekao je Puharić.

Dok se prvi film bavio najstarijim poznatim datumom svjetske povijesti, drugi film iz serijala pod nazivom Vučedolska jarebica, povezat će metalurgiju vučedolske kulture i grčku mitologiju. Ostali će se filmovi detaljno baviti vučedolskim horizontom - onim geografskim, historijskim, ali i onim metafizičkim, indoeuropskim porijeklom Vučedolca kao i pričom o nestanku te 4500 godina kasnije, ponovnom pronalasku vučedolske kulture na hrvatskom tlu.

Ravnateljica Muzeja Vučedolske kulture, Mirela Hutinec, navodi važnost ovogodišnjih pronalazaka na lokalitetu. „Pronađene posude su gotovo cjelovite, a ritualna jama u kojoj su pronađene posude predstavlja sve što vučedolska kultura može donijeti, s osobito značajnim elementima vučedolskog piktografskog znakovlja“ ističe Hutinec. „S takvih posuda iščitani su najstariji datumi svjetske prapovijesti o kojima je film i snimljen, a sjajno je što imamo mogućnost surađivati sa zaljubljenicima u arheologiju, povijest i astrologiju te pri tome imamo mogućnost izvizualizirati ono što mi vidimo kao arheološki nalaz i pružiti dodatnu interpretaciju široj javnosti, a naglasiti i očuvanje kulturne baštine“ istaknula je ravnateljica Hutinec te zahvalila svim suradnicima, a posebice Gradu Vukovaru.

Muzej vučedolske kulture nositelj je sustavnih arheoloških istraživanja eponimnog lokaliteta Vučedol od 2014. godine (istraživanja su se provodila pod vodstvom Gradskog muzeja Vukovar od 1984. do 2013. godine / izuzev ratnih godina 1991. - 2000.) u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Financirana su sredstvima Ministarstva kulture RH i Vukovarsko-srijemske županije, te Muzeja vučedolske kulture. Provode se na platou Kukuruzište Streim, na poziciji na kojoj će se u sklopu projekta Arheološki park Vučedol izgraditi Planetarij.

Arheološka sonda obuhvaća oko 1000 kvadratnih metara površine na rubu naselja vučedolske kulture (3000. - 2500. g. pr. Kr.) i do sada su pokazala način stanovanja i prostore zanatskih radionica kroz veliki broj stambenih i radioničkih objekata, radnih i otpadnih jama koje donose i bogatstvo nalaza. Nalazi su primarno obrađeni, a u tijeku su daljnje analize i druga arheološka i znanstvena obrada.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava iskoristio je ovu priliku i naglasio kako osnovu cijele priče čini ljubav prema struci i arheologiji koja na ovome području vlada godinama, te kako se iza ove iznimne priče nalazi upravo znanost.

„Iz pronađenih eksponata svaku godinu doznajemo nešto novo, učimo o našoj kulturi, a izuzetno je značajna potpora od strane nacionalne razine. Ministarstvo kulture prepoznalo je našu priču i dalo joj na značenju, a mi smo ponosni što imamo ovakav lokalitet i što zajednički možemo ispričati priču o našemu prostoru, povijesnoj i kulturnoj baštini“ rekao je gradonačelnik Penava. „Susretom sa profesionalnim ljudima okrenutima filmu kao mediju, stvorila se ideja o snimanju filmova, a povezivanjem njihove ideje i priče profesora Aleksandra Durmana nastalo je kvalitetno i nagrađivano djelo“ nadalje kazuje gradonačelnik.

„Grad Vukovar prepoznao je značenje i dao maksimalnu potporu putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. U financijskom smislu smo se stavili maksimalno iza ovog projekta jer u njemu, u budućnosti vidimo izuzetan i moćan alat gdje ćemo okupljajući vrlo jaku i stručnu ekipu ispričati jednu priču o Vukovaru i Vučedolu, Hrvatskoj, reprezentativna u svjetskim razmjerima“ rekao je naposljetku gradonačelnik te istaknuo kako je važno ostvariti temeljne ciljeve što je popularizacija arheologije, Vučedola i vučedolske kulture, a svim Vukovarcima, gradu Vukovaru i građanima Hrvatske pojačati i razviti svijest o tome da imamo duboko ukorijenjenu kulturu baštinu i prostor.