Obilježavanje 29. godišnjice tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a nastavljeno je svetom misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske i komemorativnim skupom kod spomen - biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti. U znak sjećanja na herojstvo generala Zadre, u Vukovaru je održan i prigodan program „Heroj Trpinjske ceste“.

Uz članove obitelji generala Zadre i predstavnike braniteljskih udruga, obljetnici su nazočili  izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general pukovnik Mate Pađen, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić-Radman, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, delegacija Grada Vukovara predvođena zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom i drugi.

Izaslanstva su vijence položila na grobu generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, a misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.  

„Danas se sjećamo lika i djela general-bojnika Blage Zadre koji nije bio samo  general nego otac, brat i prijatelj svojim suborcima. Bio je prvi među jednakima, prvi među divovima jer samo na taj način možemo opisati one koji su 1991. godine goloruki stali u obranu protiv velikosrpske agresije. Ovim putem im se želimo zahvaliti i poručiti da je povijest već ispisana. Ona se nikada  ne može prekrojiti koliko god se pojedini trudili izjednačiti žrtvu i agresora. Točno se zna tko je bio žrtva, a tko agresor,“ poručio je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.

„Okupili smo se odati počast jednom od istinskih heroja Domovinskog rata, Blagi Zadri. Bio je običan mali čovjek koji je preko noći stasao u velikog ratnika i zadužio cijelu Hrvatsku,“ rekao je Tomislav Josić predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara ističući kako je pogibijom Blage Zadre započeo kraj obrane Vukovara.

Ministar obrane Banožić zahvalio se obitelji Zadro koja je podnijela ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu izražavajući uvjerenje kako to građani nikada neće zaboraviti.

"Čuvajući uspomenu na Blagu Zadru i sve hrabre hrvatske branitelje nastavljamo dalje razvijati Hrvatsku vojsku. U njegovu životu i junačkim podvizima pronađimo motivaciju i inspiraciju da zajedno prevladamo sve prepreke koje su pred nama", poručio je ministar obrane.

Državni tajnik Zvonko Milas je istaknuo kako je ovo prigoda za slaviti život generala Zadre i svih onih koji su svoje živote utkali u samostalnost Republike Hrvatske opisavši Blagu Zadru kao tihog i mirnog čovjeka koji nam je pokazao što sve trebamo učiniti s vrijednostima koje su u nas utkane.

Ministar branitelja Tomo Medved je naglasio kako upravo general Zadro može biti uzor svima, a poglavito mladim ljudima na kojima ostaje zadaća očuvanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu. "Nije slučajno da nas je veliki broj danas ovdje unatoč pandemiji. Ponosan sam vidjeti veliki broj mladih u zajedništvu koji se sjećaju ovog velikog čovjeka," naglasio je ministar Medved.

General Pađen je istaknuo kako su upravo domoljublje, nesebičnost i hrabrost generala Zadre i bojnika Hilla bili uzor njihovim vojnicima.