Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je obišao radove na obnovi Mauzoleja obitelji Eltz, poznatog i kao Kapela Kristova Uzašašća koja je građena je po projektu bečkog arhitekta Viktora Siedeka od 1907. do 1909. kao neobarokna jednobrodna građevina. Uz bočne fasade prigrađeni su niži arkadni trijemovi u kojima su obiteljske grobnice, dok se na glavnom pročelju ističe ulaz s timpanonom, ukrašenim obiteljskim grofovskim grbom i tornjićem u vrhu zabata. U interijeru su izvedene reprezentativne štukature, a na desnom bočnom pročelju sačuvan rijedak primjer sepulkralne figuralne kompozicije izvedene u glaziranoj polikromnoj terakoti. U grobovima se i danas nalaze posmrtni ostatci pripadnika grofovske obitelji, preminulih u 20. st. Zgrada je teško stradala u Domovinskom ratu, a obnovljena je sredstvima Ministarstva kulture i Grada Vukovara. Srećom, Konzervatorski odjel u Vukovaru ima originalne dokumente iz vremena gradnje, arhitekta Siedeka, a uz to su očuvane i stare fotografije prema kojima se dobro vidi kako rekonstruirati dijelove građevine koji su u ratu 1991. bili posve uništeni.
„Poznata obitelj Eltz po povlačenju Turaka, a za vrijeme Marije Terezije, ušla je u područje Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije kakvu je danas znamo. Po svome su dolasku napravili veliki iskorak cijelog ovog kraja kako u gospodarskom tako i u društvenom, kulturnom, obrazovnom i svakom drugom smislu. Radovi na njihovom mauzoleju su u četvrtoj fazi radova te se nadamo da će peta biti završna faza. Na ovome projektu Upravnome odjelu za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo tehničku pomoć pruža Konzervatorski odjel u Vukovaru. Vrijednost radova iznosi 509.946,13 kn s PDV – om, a rok za izvođenje radova u ovoj fazi je 01. ožujka 2021. U ovoj fazi je predviđeno uređenje ograde, izrada kovanih ulaznih vrata, dvije grobne ploče koje su preostale. Ministarstvo kulture nam je partner na svim fazama te ovu fazu projekta sufinancira u iznosu od 100.000,00 kn,“ rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je izvođač radova tvrtka Planum-građenje koja istovremeno radi i na izgradnji Gradskog stadiona koji je susjedan objekt.
„Ovaj je povijesni objekt tijekom komunističke vladavine grubo je narušen i zapušten jer je zid gradskog stadiona narušio strukturu ulaznog puta i lijepog drvoreda lipe, a s pomoćnim se prostorijama naslonio na zaštićeno kulturno dobro te ga samim time sakrio od pogleda i zakrilio njegovu ljepotu. Zidovi ograde koja se upravo obnavlja iskorišteni su za nadogradnju pomoćnih prostorija. To je nešto što smo željeli ispraviti jer se ovim „urbanističkim zločinom narušilo kulturno dobro grada Vukovara i to je loš primjer jer je ideologija narušila povijest, kulturu i urbanističko-arhitektonske zahtjeve struke,“ objasnio je gradonačelnik Penava.