{gallery}2016/09/21/01{/gallery} Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat tijekom boravka u istočnoj Hrvatskoj sastao se s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom. Sastanak je održan u Uredu gradonačelnika, a otvorena su nova poglavlja na gospodarskom planu grada Vukovara.

Ministar Horvat je objasnio kako u sklopu terenskog obilaska jedinica lokalnih samouprava i samih poduzetnika žele u konkretnom razgovoru identificirati probleme s kojima se susreću. Najveći naglasak je stavio na promociju i osmišljavanje projekata u rastu poduzetničkog sektora. Kako su trenutno aktualne tri pogodnosti koje Ministarstvo poduzetništva nudi, ovim putem ih je ministar predstavio gradonačelniku Penavi.
Riječ je o raspisivanju javnog poziva ukupnog iznosa od preko 380 milijuna kuna za izgradnju poduzetničke infrastrukture u vidu poduzetničkih potpornih institucija, sa željom da se na prostoru grada Vukovaru pokrene još više poduzetničkih inkubatora. Osim razvoja privatnog poduzetništva, Vukovar u segmentu državne imovine ima što staviti u pogon kako bi se dodatno razvile poduzetničke aktivnosti. U tome bi se Vukovaru na raspolaganje stavilo Ministarstvo poduzetništva i obrta, kako u financijskom smislu, tako i u pomoći pri osmišljavanju novih projekata. Druga pogodnost koju resorno ministarstvo nudi je sustav bespovratnih potpora, o kojem hrvatski poduzetnici još uvijek vrlo malo znaju. U ovom trenutku u tijeku je operativni program u iznosom od preko 250 milijuna kuna, a ima intenzitet potpore 65-85% na nove investicije. Također, od 1. listopada tekuće godine u RH će po prvi puta biti dostupan financijski instrumenti za obrtnike, mikro i mala trgovačka društva, s kreditnim aranžmanom do maksimalnog iznosa od 50 000 eura po uvjetima koje nemaju niti razvijene zemlje našeg okruženja, što znači po cijeni kapitala za svaku novu investiciju od 0,5%. Još jedna zanimljiva mjera pokrenuta je u svrhu promocije poduzetništva, gdje Ministarstvo poduzetništva i obrta može financirati svaku promidžbenu aktivnost u koju kao partner ulazi Grad ili Županija, pa se tako i Grad Vukovar može uključiti u segment promocije poduzetništva s novcima dobivenima iz strukturnih fondova EU.

„U ovom trenutku Ministarstvo nudi široku lepezu novih financijskih proizvoda koji su poduzetnicima dostupni na tržištu", rekao je Horvat dodavši kako će provedbeno tijelo navedenih mjera biti Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, sa željom decentralizacije funkcija. S namjerom da se HAMAG približi poduzetniku i u stvarnosti bude servis onakav kakav želimo i očekujemo od državne agencije, postoji mogućnost da u Grad dođe službenik HAMAG-a kojeg financira Europska komisija kako bi bio što bliže poduzetniku.

Gradonačelnik Ivan Penava tim je putem rekao kako je Gradu Vukovaru, ali i gospodarstvenicima s područja grada Vukovara izrazito važna potpora Ministarstva. „U budućnosti treba što kvalitetnije djelovati u sinergiji jedinica lokalne samouprave i ministarstava na nacionalnoj razini kako bi polučili što bolje rezultate", dodao je Penava.