{gallery}2016/09/30/02{/gallery} U prostorijama Poslovno inovacijskog centra Vukovar održana je završna konferencija EU projekta „Razvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom i tehnološki orijentiranom poduzetništvu BIC-Vukovar."

Ovim projektom obuhvaćeno je unutarnje uređenje i kompletno opremanje zgrade Poly u Poslovno inovacijskom centru. U istoimenoj zgradi smještene su tri sastavnice BIC-a Vukovar: Proizvodni centar, namijenjen za srednje i velike tvrtke koji sadržava 11 poslovnih prostora, površine od 159,49 do 1.416,34 četvornih metara; Centar inovativnog poduzetništva namijenjen manjim inovativnim tvrtkama, koji nudi 15 poslovnih prostora, površine od 19,41 do 75,29 četvornih metara; Edukacijski centar uključuje konferencijsku dvoranu od 160 te dvoranu za edukacije od 80 četvornih metara. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta je 21,3 milijuna kuna, od čega iz EU fondova dolazi nešto više od 18 milijuna kuna, a ostatak je osiguran od strane Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Nositelj projekta je Grad Vukovar, a provedba aktivnosti trajala je godinu dana.

Završnoj konferenciji nazočio je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU u tehničkoj Vladi RH Tomislav Tolušić koji je tom prilikom pohvalio sve projekte Grada Vukovara i napomenuo da će do kraja tekuće godine biti donesena i odluka o modernizaciji i opremanju OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana u vrijednosti 50 milijuna kuna.

„Jedan od najvećih projekata koji slijedi na razini Republike Hrvatske je ulaganje u grad Vukovar u vrijednosti 24 milijuna eura iz EU fondova, namijenjenih obnovi i razvoju grada, a nadamo se da će tijekom listopada biti potpisan projekt izgradnje studentskog doma vrijednog 20 milijuna kuna", rekao je Tolušić, ističući kako primjere poduzetničkih inkubatora imamo diljem RH, ali ovaj Poslovno-inovacijski centar u Vukovaru je jedinstven.

Grad Vukovar prema riječima ministra Tolušića ide u puno boljem i kvalitetnijem smjeru od onoga kada ga se u većini slučajeva spominje samo u kontekstu ratnih razaranja, jer kako kaže, u Vukovaru ima puno kvalitetnih mogućnosti za napredak i bolju budućnost.

„Dobar dio novca iz EU kojeg je dobila Hrvatska povlače jedinice lokalne i regionalne samouprave, a tu se Vukovar nalazi u samom vrhu", zaključio je Tolušić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže da je Vukovar završetkom ovog projekta dobio 8 tisuća kvadrata hala za proizvodne djelatnosti.

„Zaustavili smo trendove propadanja i zatvaranja tvrtki koji su bili aktualni više od desetljeća. Natječaj za dobivanje prostora u ovom objektu traje dok se prostorije ne popune, a prvi uvjet za sudjelovanje na natječaju je da se radi o proizvodnoj djelatnosti, a drugi da se radi o ekološki prihvatljivim djelatnostima, a to je sama svrha i cilj ovog projekta", rekao je Penava i dodao kako je ovo projekt na kojem je zasnivana strategija razvoja grada Vukovara kao industrijskog središta.

Cijena najma prostora u BIC-u prvih šest mjeseci neće se plaćati, dok će za drugu polovicu godine iznositi 3 kune te će rasti svakih pola godine do konačnih 12 kuna po kvadratnom metru što je realna tržišna cijena. Grad Vukovar na ovaj način poduzetnicima daje dodatne pogodnosti, a očekivanja su da će se ovdje otvoriti novih 200 radnih mjesta.

Konferenciji su osim ministra Tolušića prisustvovali i Liljana Blažević, predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Mikel Čivljak, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta te predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, razvojnih agencija, institucija, obrazovnih ustanova te brojni poduzetnici s područja grada Vukovara.