I ove godine u Vukovar se vraća 5. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ koji će se održati od 05. do 07. svibnja 2023. godine.

Festival su na konferenciji za medije najavili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić te autor i producent festivala Aleksandar Kovačević.

„Zadovoljstvo nam je danas najaviti kako se u Vukovar vraća festival koji donosi dobro raspoloženje i pregršt događanja. Posebno drago nam je ugostiti glazbenike poput Gibonnija, Klape Šufit i Giuliana te smo sigurni kako će program festivala u Vukovar privući brojne posjetitelje.“, rekao je uvodno gradonačelnik Penava te pozvao sve sugrađane i posjetitelje da uživaju u 5. izdanju festivala.

Ovogodišnji festival održati će se na tri lokacije: Trg RH na kojem će se nalaziti centralna pozornica i ugostiteljske kućice; korzo gdje će se smjestiti sajamski štandovi s domaćim proizvodima iz cijele Hrvatske te perivoj dvorca Eltz gdje će se održati izložba oldtimera i bal Lipicanaca.

Autor i producent festivala Aleksandar Kovačević istaknuo je kako je program  širok i obiman te kako je to jedinstveni festival u Hrvatskoj koji naglasak stavlja na kulturnu baštinu. „Festival traje 3 dana te broji preko 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske. Lipicanci ove godine čine okosnicu Festivala s obzirom da su posljednji uvršteni na UNESCO Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na tri lokacije imamo brojne programe, radionice te sajmove. Namjera nam je da festival bude mjesto gdje će se posjetitelji svake godine moći upoznati sa zaštićenom hrvatskom baštinom i tradicijom.“, dao je pojasniti Kovačević.

Direktorica Turističke zajednica grada Vukovara Marina Sekulić rekla je kako je festival bogat raznim sadržajima i sudionicima, a istaknula je i kako je festival priznat od strane Europske komisije nagradom Effe Label kao i dobitnik turističke nagrade Simply the best.

„U subotu 06.05. biti će upriličena predstava Ples baroknih konja dvorca Eltz. Naime, neki od lipicanaca koji se trenutno uzgajaju u privatnim ergelama su potomci Eltzovih ergela. Riječ je o oživljenoj povijesti iz 19. stoljeća kada su se ovdje uzgajali lipicanci, a uz to će biti upriličena večera tadašnjeg plemstva što će, vjerujem, biti vrlo zanimljivo, a moguće kako će prerasti i u samostalnu manifestaciju. Uz to tu je i izložba oldtimera, a uz programe na korzu i glavnom gradskom trgu u našem gradu će biti vrlo živo. Manifestacija je već sada tradicionalna, prerasta u jednu od najznačajnijih manifestacija za Vukovar s obzirom da generira dobre turističke brojke u vidu posjetitelja, noćenja i potrošnje.“, objašnjava direktorica Sekulić te dodaje kako je ove godine Sajam cvijeća koji se inače održava uoči Dana grada Vukovara, uvršten u program festivala.

Ovogodišnji ambasador festivala je Zlatan Stipišić Gibonni koji će održati koncert na glavnom gradskom trgu u petak, 05. 05. 2023. s početkom u 21 sat.

Prije koncerta uslijedit će svečanost otvorenja festivala, a koncerte će u sklopu festivala 06.05 održati Klapa Šufit te 07.05. Giuliano.

Program festivala predviđa nastupe raznih skupina iz cijele Hrvatske koji će predstaviti nematerijalnu kulturnu baštinu. Tako će između ostalih nastupiti KUD Jedinstvo iz Splita, KUD Milan Begović iz Vrlike, SKUD I. G. Kovačić i brojni drugi.

Detaljniji program festivala pronađite na https://svizajedno.eu/