I ove godine Grad Vukovar pruža potporu vukovarskim poljoprivrednicima u vidu sufinanciranja troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji te sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda.

Za poljoprivrednike su iz proračuna Grada Vukovara na raspolaganju sredstva u visini od 132.732,00 eura (1.000.000,00 kuna) koje će kroz 12 mjera moći povući putem Javnog poziva koji će biti objavljen sutra, 12. travnja 2023. godine. Javni poziv biti će otvoren  do 15. prosinca 2023. godine  ili do iskorištenja osiguranih proračunskih sredstava.

Javni poziv iz Programa bespovratnih sredstava u poljoprivredi sadržava 12 mjera kojima se sufinancira od 50% do 70% prihvatljivih troškova nabave mehanizacije, plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranja stoke i objekata za stoku, nabavu voćnih sadnica,  ulaganja u pčelarstvo, analizu tla, edukaciju poljoprivrednika, troškove izrade dokumentacije za apliciranje na natječaje, nabavu stoke i peradi, troškove prerade poljoprivrednih proizvoda, marketinških aktivnosti i slično.

Najveći iznos koji korisnik može ostvariti je 6.600,00 EUR  (50.000,00 kuna), a minimalan iznos prihvatljivih troškova potpore ne može biti manji od 130,00 EUR (1.000,00 kuna).

Bespovratnim potporama sufinanciraju se prihvatljivi troškovi nastali od 1. siječnja 2023.g., a potpore je moguće ostvariti i temeljem ponuda.

„Kroz godine, ali i kroz razgovore s poljoprivrednicima razvijali smo ovu mjeru, pa smo i ove godine u suradnji s njima iznjedrili čitav niz mjera namijenjenih potporama u njihovoj proizvodnji. Vukovarski poljoprivrednici sredstva povlače vrlo brzo, a usmjerena su ka povećanju konkurentnosti njihove proizvodnje.“, rekao je gradonačelnik Penava te pozvao poljoprivrednike da iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju, a kako bi na taj način osnažili gospodarstvo grada Vukovara.

 „Zadovoljstvo mi je naglasiti kako je posljednje dvije godine iskorištenost sredstava bila u maksimalnom iznosu, što je pokazatelj količine, ali i zainteresiranosti poljoprivrednika. Ove godine imamo nešto veći broj mjera te smo veće mogućnosti dali preradi poljoprivrednih proizvoda. Novost je i potpora ulaganja u objekte za poljoprivrednu proizvodnju, a povećani su i postotci sufinanciranja pojedinih mjera i aktivnosti s 50 na 70%, pa je tako primjerice do povećanja došlo u mjeri koja se odnosi na sustave zaštite od tuče. U razgovoru s pčelarima smo zaključili kako postoji opasnost od izumiranja pčela, i u tom dijelu smo povećali sufinanciranje na 70%.“, između ostalog naglašava pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić.

Od 2015. godine do danas u razvoj i poticanje poljoprivrede na ovaj način uloženo je preko 7 milijuna kuna, a do danas su sredstva povećana za 100%.