Zbog visokih troškova grijanja u višestambenim objektima na području grada Vukovara, ali i loše obnove istih, Grad Vukovar je na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom iz Zagreba kao krovnom organizacijom vezano za geotermalnu energiju u Hrvatskoj, izradio je Studiju o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode za korištenje toplinske energije u gradu Vukovaru.

Ovaj iznimno važan, kapitalan projekt za grad Vukovar na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara predstavili su gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović, viši stručni suradnik za energetsku učinkovitost Grada Vukovara Branko Knežević te iz Hrvatskog geološkog instituta znanstveni suradnici dr.sc. Staša Borović, i dr.sc. Kosta Urumović.

Studija prikazuje kako se Grad Vukovar nalazi u Panonskoj geotermijskoj regiji, dok se u tektonskom smislu nalazi na južnom kraju Panonskog bazena, gdje ga u skladu s položajem, karakteriziraju smanjena debljina kore te visoki geotermalni gradijent i toplinski tok.

Dr.sc. Staša Borović je pojasnila kako se geotermalni projekti provode u nekoliko faza. „Provedena je prva faza definiranja projektnog područja i inicijalna evaluacija. Utvrđen je blago povišeni geotermalni gradijent, a u postojećim bušotinama iz 1950-ih godina pronađena je voda čiji je kemijski sastav povoljan za korištenje. Dubine navedenih bušotina iznose od 877 metara gdje je maksimalna temperatura 42 °C, do 1750 metara gdje je maksimalna temperatura 82 °C", rekla je Borović te dodala kako se kreće u drugu fazu koja će obuhvatiti površinska geofizička istraživanja, bušenje istražno-eksploatacijske bušotine te nova hidrokemijska istraživanja.

Slijedom gore navedenih podataka dolazi se do zaključka da je na području grada Vukovara moguće izravno korištenje geotermalne energije i to za opskrbu toplinskom energijom za grijanje stambenih i poslovnih prostora sustavima u režimu rada od 50-75 °C te kaskadno korištenje za vrlo široki spektar djelatnosti poput staklenika, rekreacijskih kompleksa, zdravstvenog turizma i sl.

U planu je detaljna površinska geofizička istraživanja vršiti na zemljištu u vlasništvu grada Vukovara i u blizini postojećih toplana (Olajnica i Borovo Naselje) kako bi se geotermalna energija koristila za grijanje višestambenih objekata, javnih objekata kao i sportskih prostora u Borovo Naselju (Sportska dvorana, Plivalište), ali i gospodarskih zona u blizini.

„Radimo vrlo ozbiljno na ovom kapitalnom projektu koji bi trebao u značajnoj mjeri promijeniti sliku Vukovara. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu koji sa sobom nosi i određene rizike, ali zbog interesa stanovnika Vukovara prihvaćamo sve izazove. U slučaju pozitivnih rezultata očekujemo niže cijene grijanja za građane u višestambenim objektima, ostvarujemo nižu cijenu energije za gospodarstvo i ustanove u vlasništvu Grada Vukovara te povećanje gradskih prihoda", naglasio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Za izradu Studije iz Proračuna grada Vukovara izdvojeno je 62.500,00 kuna (s PDV-om), dok je za površinska geofizička istraživanja potrebno izdvojiti oko 3 milijuna kuna nakon kojih će se odrediti potencijalne lokacije za bušenje istražno-eksploatacijske bušotine.

Ispitivanje i korištenje geotermalne energije nudi mnogo prednosti u današnje vrijeme gdje je ovisnost o prirodnom plinu kao energentu za grijanje i njegovoj promjenljivoj cijeni veoma rizično. Također, važno je za napomenuti kako sredine koje crpe energiju iz obnovljivih izvora prepoznaju prilike za rast i zapošljavanje, što bi uvelike doprinijelo i otvaranju novih radnih mjesta na području grada Vukovara.