Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak održali su konferenciju za medije na temu energetske obnove višestambenih zgrada u Vukovaru.

Ove je godine pet vukovarskih višestambenih zgrada putem natječaja Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša ostvarilo sufinanciranje energetske obnove zgrade koja, ovisno o zgradi, uključuje izgradnju fasade, zamjenu stolarije i krova. Grad Vukovar također je uključen u sufinanciranje obnove, a manji dio stanari će plaćati iz sredstava pričuve.

Ukupna vrijednost radova je 11,2 milijuna kuna, od čega Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša sudjeluje s 6,8 milijuna kuna, Grad Vukovar s oko 2,2 milijuna kuna i stanari kroz pričuvu s također 2,2 milijuna kuna.

Cilj radova je toplinski izolirati vanjsku ovojnicu zgrade, odnosno smanjiti troškove grijanja i hlađenja. Projektirana ušteda toplinske energije po završetku radova je gotovo 80%. Osim uvelike umanjenih računa i ugodnijeg boravka u stanovima, građani Vukovara obnovljenim fasadama dobivaju i ljepšu vizuru grada.

„Primjer je ovo još jedne dobre suradnje građana, Gradske uprave i gradskih tvrtki koji su postizanjem dogovora i zajedničkim naporima pronašli način kako Vukovar učiniti još ljepšim mjestom za život. Do sada je na istome principu obnovljeno četiri zgrade čiji stanari svjedoče kako su im računi umanjeni za 40-50%, a život u stanu puno ugodniji," istaknuo je gradonačelnik Penava zahvaljujući se građanima koji su se odvažili na ovakvu suradnji i iskazali povjerenje Gradskoj upravi i tvrtki Tehnostan.

„Ova su postignuća rezultat dogovora i zajedništva, a Grad Vukovar i tvrtka Tehnostan odlučili su poduprijeti i honorirati takav stav," zaključio je gradonačelnik Penava pohvaljujući tvrtku Tehnostan koja je ponovno izradila projekte koji su postigli maksimalno sufinanciranje Fonda.

„Ove godine udio sufinanciranja Fonda smanjio se sa mogućih 80% na 60%, a prijavljene su zgrade ostvarile maksimalne iznose. Riječ je o gotovo 250 stanova koji će energetskom obnovom postati zdravije, funkcionalnije i kvalitetnije mjesto za život. Građani će pri tome svjedočiti i drastičnim energetskim kao i financijskim uštedama," naglasio je direktor Lovrenščak.