Gradska tvrtka Tehnostan d.o.o. od svibnja je vlasnik novog službenog vozila, električnog automobila Renault Zoe za čije punjenje se električna energija dobiva iz fotonaponske elektrane postavljene na krovu upravne zgrade, što u konačnici čini znatnu uštedu.

Kako bi se uvjerili u isplativost ove investicije, Tehnostan su posjetili zamjenici gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček i Ivana Mujkić te od direktora tvrtke Tehnostan, Kristijana Lovrenščaka saznali puno više o ovom ulaganju.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je natječaj za neposredno sufinanciranje energetski učinkovitih vozila, a obzirom da je Tehnostan od nedavno upravitelj 12 višestambenih zgrada u gradu Iloku, postojeće vozilo bilo je nedostatno. Prijavom na natječaj, tvrtka Tehnostan ostvarila je sufinanciranje nabave vozila od maksimalnih 40%.

Direktor tvrtke Tehnostan, Kristijan Lovrenščak, istaknuo je kako se obzirom na potrošnju električne energije svrstavaju u velike potrošače struje. „Godinama smo imali aspiraciju da krenemo investirati i u proizvodnju električne energije, obzirom da je ona neizostavni i sastavni dio troškova za toplinsku energiju. Došli smo na ideju da na 3 mjesta najveće potrošnje električne energije investiramo u fotonaponske sustave, a budući se cijena na tržištu pokazala optimalnom, u 2019. godini odlučili smo nastaviti investirati u solarnu energiju“ rekao je Lovrenščak.

Nakon postavljenih fotonaponskih ćelija u dvorištu kotlovnice u Borovu naselju te na Olajnici, iste su ovoga puta postavljene i na krov upravne zgrade tvrtke Tehnostan. Stoga, napravljen je sustav koji automobil puni električnom energijom dobivenom upravo iz tih fotonaponskih panela, pa u dvorištu zgrade automobil Renault Zoe ima svoju punionicu.

„Usporedbom troškova klasičnog vozila i vozila na električni pogon, ovo vozilo će samo sebe otplatiti za manje od 8 godina“ zaključio je naposljetku Lovrenščak te dodao kako su troškovi održavanja ovakvog automobila neusporedivo manji nego troškovi održavanja onog klasičnog jer ima elektromotor s dugim vijekom trajanja.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček iskoristio je ovu priliku i pohvalio rad tvrtke Tehnostan, koja je u zadnjih 5 godina postala izuzetno respektabilna tvrtka koja posluje pozitivno i kroz ovakve investicije stvara dodanu vrijednost. „Postavljanjem fotonaponskih ćelija dolazi do znatnih ušteda u samom poslovanju gradske tvrtke, što se reflektira i na same korisnike. Neophodno je za reći da je od 01. travnja cijena plina na razini Republike Hrvatske porasla za 7% te je Tehnostan zahvaljujući ovakvim investicijama zadržao cijenu i našao uštede na nekim drugim stavkama“ rekao je Pavliček te dodao kako ga izuzetno raduje što je tvrtka upravo preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspjela nabaviti električno vozilo koje se na koncu, puni iz vlastitih sredstava.

Tehnostan nizom projekata unapređuje živote građana grada Vukovara, a jedan u nizu pozitivnih iskoraka je i činjenica a osim toplinske energije proizvode i električnu energiju. „Tvrtka Tehnostan i način njihova poslovanja primjer je koji će slijediti i ostale tvrtke u skoroj budućnosti“ zaključio je zamjenik Pavliček.