12. prosinca 2023. - Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva uručena je danas dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ružici Marić, koja je velikom ljubavlju prema svom gradu, trudom i iznimnim profesionalizmom gotovo iz pepela uspjela obnoviti Muzej te njegovom muzeološkom koncepcijom osvojiti jednu od najprestižnijih svjetskih muzeoloških nagrada. Na prigodnoj svečanosti, na kojoj su dodijeljene i godišnje nagrade za realizirane projekte u 2022. godini, sudjelovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.
U obrazloženju nagrade HMD-a za životno djelo među ostalim je posebno istaknut rad Ružice Marić tijekom agresije na Hrvatsku 1991., kada je u suradnji s kolegama muzealcima Gradskog muzeja Vukovar radila na zaštiti muzejske građe i njezinog deponiranja u prostore Dvorca Eltz. Već od prvih dana napada na Vukovar fotografiranjem razorenih objekata stvarala je dokumentarnu građu o razaranjima spomenika kulture u Vukovaru i o tome izvještavala stručnu javnost. U progonstvu je nastavila raditi u Muzejskom dokumentacijskom centu u Zagrebu, prikupljajući dokumentaciju o baštini Vukovara i ratnim razaranjima, a kao članica Komisije za pripremu povratka i obnovu Vukovara radi na stvaranju strateškog dokumenta kao polazišta za projekte povratka i obnove Vukovara.
Bila je članica stručne skupine Ministarstva kulture za povrat muzejskih zbirki otuđenih tijekom Domovinskog rata. U najvećem muzeološkom projektu Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, koji pod nazivom Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol provodi Ministarstvo kulture i medija, vodila je i koordinirala sve organizacijske, tehničke, muzeološke i financijske postupke kako bi prema muzeološkoj koncepciji koje je autorica i nositeljica s kolegama kustosima Gradskog muzeja realizirala obnovu Gradskog muzeja Vukovar u Dvorcu Eltz.
Podsjećamo, 2016. godine između 49 muzeja iz 24 europske zemlje vukovarski Muzej osvojio je nagradu SILLETTO, koju dodjeljuje Europski muzejski forum i ICOM UNESCO za najbolji europski muzej koji uključuje zajednicu u svoj rad.
Za više informacija :
http://www.muzej-vukovar.hr/.../Nagrada%20za%20%C5...