U petak 8. prosinca 2023. godine U SKLOPU XXVI. ADVENTSKIH SVEČANOST u Galeriji Oranžerija otvorena je izložba Gordane Bakić pod nazivom Slike i panorame.

Gordana Bakić rođena je 28. ožujka 1972. godine u Zagrebu. Godine 1986. u rodnome gradu upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a maturira 1990. na smjeru grafičkog dizajna. Iste godine upisuje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studij Likovna kultura na Nastavničkom odsjeku. Diplomirala je u klasi prof. Zlatka Kesera 2001. godine. Od 2002. do 2012. zaposlena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao kazališna slikarica, radeći na oslikavanju scenografija. 2006. upisuje poslijediplomski studij na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje u Ljubljani, smjer Slikarstvo (mentor prof. Bojan Gorenec) i video (mentor prof. Srečo Dragan), a magistrirala je 2011. s temom „ Strukturiranje cjeline autorecikliranjem“. Od 2012. zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala na više od 30 samostalnih i 70 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.
Izložba se nadovezuje na dva projekta predstavljena tijekom ove godine, kako postavom radova tako i tematski. Riječ je o izložbama „Različita slika“ u Galeriji Bačva, Domu hrvatskih likovnih umjetnika / Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, te „Panorame stalnog kretanja“ u Galeriji umjetnina Split. Izlagački koncept predstavljen u Galeriji Oranžerija iako se nadovezuje na prije spomenute projekte, želi još više približiti gledatelja slici sastavljenoj od usitnjenih, brzih poteza kista i repetitivnih fragmenata koji grade guste povezane strukture unutar formata.

„Na granici između slike i crteža“, tako bi se mogla definirati struktura umjetničkih radova kojima se autorica bavi posljednjih desetak godina. S vremenom je ta struktura postala sve detaljnija, nadopunjavana sitnim elementima, čineći je sve izazovnijim.

Na početku izložbe ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović je predstavila autoricu i pozdravila uzvanike. Autorica Gordana Bakić zahvalila se svima na dolasku i pozdravila sve prisutne, te se zahvalila ravnateljici i kustosici Rosanki Savić Mitrović na pozivu. Ispred Grada Vukovara izložbu je otvorila Ružica Marić, savjetnica gradonačelnika Grada Vukovara za kulturu.
Izložbu prati katalog.

Izložba je otvorena do kraja prosinca 2023. godine.

Foto : Miroslav Šlafhauzer