Brodsko kolo je manifestacija tradicijske kulture koja se već više od 40 godina održava u Slavonskom Brodu. Osnovana je 1963. godine i najstarija je smotra folklora u Hrvatskoj. Organizator smotre je Folklorni ansambl Broda, koji je bio domačin članovima folklorne skupine društva “DUNAV“ Vukovar, na ovogodišnjoj 47.Smotri koreografiranog folklora, pod nazivom
"To je zemlja Hrvatska!"
Ova jedinstvena i izvan okvira Hrvatske poznata manifestacija, kroz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, folklornih i pjevačkih skupina, te svirača na tradicijskim instrumentima iz Hrvatske, ali i inozemstva, njeguje brodsko- posavsku i slavonsku, te uopće hrvatsku tradicijsku kulturnu baštinu i promiče njezine izvorne vrijednosti.
U programu koji se odvijao u subotu, 04.lipnja u večernjim satima, na pozornici u samom središtu Sl.Broda, vukovarci su između 15-tak društava, koji su došli iz raznih županija, izveli zapažen program Plesova i pjesama Slavonije i vukovarskog kraja, na zadovoljstvo brojne publike koja je velikim pljeskom i odobravanjem ispratila Vukovarce na kraju njihovog nastupa. Dobar je to uvod i najava 3.susreta folklornih društava u gradu Vukovaru, koji će se održati krajem ovog mjeseca, točnije, nedjelju 26.lipnja '11.g., i okupiti brojne izvođače raznih društva iz RH u našem gradu, koji će predstaviti bogatim program tradicijske kulture.

{gallery}vijesti/2011-06-06/06{/gallery}