{gallery}2016/04/29/03{/gallery} Dana 28. travnja 2016. godine u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba VUKOVAR – POVIJESNO SREDIŠTE ŽUPANIJE u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar područni ured Vukovar, Državnog arhiva u Vukovaru, Hrvatskog državnog arhiva Zagreb.

Izložba na prigodan način obilježava Dan grada Vukovara, ali i spomen na 785. obljetnicu povelje hercega Kolomana kojom je tadašnji Vukov ili Vukovo, kako ga naziva hrvatska historiografija, dobio status slobodnoga kraljevskoga grada, a žitelji brojne povlastice i osobne sloboštine. Prezentirane su znane, ali i one manje poznate činjenice koje su obilježile prošlost grada on njegovih najranijih vremena pa do suvremenosti.

Prva cjelina donosi pregled prošlosti ovoga prostora od pretpovijesnih dana jer se Vukovo razvilo na području na kojem već tisućljećima buja život u svoj svojoj raznolikosti. Slijedi cjelina koja govori o nastanku Vukova i prvim pisanim dokumentima koji su upravo najčvršći dokaz postojanja ranosrednjovjekovnoga grada, župe i arhiđakonata. Otomanskom invazijom 1526. Vukovo / Vukovar gubi status slobodnoga kraljevskoga grada.

Stoljeće i pol kasnije dolazi do oslobađanja ovoga područja i budi se novi život. Formira se gospoštija, vukovarsko vlastelinstvo s prvim vlasnikom grofom Kuffsteinom, kojega 1736. otkupljuju grofovi Eltz. 1745. osniva se Županija sriemska. Vukovar je opet administrativno, ali i značajno obrtničko, trgovačko i prometno središte regije koje se razvija i u XIX stoljeću.

Period od 1918. godine do Domovinskoga rata je u administrativno-teritorijalnom ustroju grada i regije dinamičan. Vukovar 1919. opet dobiva status grada, ali prestaje biti upravno središte šire regije. Nakon demokratskih izbora, povratak županijskoga ustroja u Hrvatskoj propisao je „Božićni ustav" iz 1990., a dvije godine kasnije konstituirani su kako Grad Vukovar, kao jedinica lokalne samouprave, tako i Vukovarsko-srijemska županija.

Domovinski rat i progonstvo je obilježilo konac XX stoljeća. Nakon srpske agresije, okupacije i reintegracije, Vukovar je rekonstruirao svoje stare, dobro poznate vizure. On je danas obrazovni, znanstveni, kulturni i turistički centar, ali i središte cijele naše regije.

Izložbu je povodom Dana grada Vukovara 3. svibnja i 785 godina slobodnog kraljevskog grada otvorio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Na izložbi su govorili ravnateljica GMV Ruža Marić, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki, ravnatelj Instituta Ivo Pilar u Vukovaru Dražen Živić i autor izložbe kustos Toni Roca.