{gallery}2016/07/25/01{/gallery} Gradonačelnik Ivan Penava I direktor zadruge “Vukovarska vina” Igor Burčak otvorili su 22. srpnja vinoteku smještenu u  baroknoj jezgri grada s ciljem  prodaje vina proizvedenih na području grada Vukovara, očuvanja tradicijske proizvodnje grožđa  te obogaćivanje vukovarske  turističke ponude.

Grad Vukovar financirao je sa 825.310,02 kn građevinske radove i nabavu opreme za uređenje interijera poslovnog prostora u Ulici dr. Franje Tuđmana br. 18 u sklopu projekta „Obrtnička ulica“.  Po završetku radova objavljen je natječaj za zakup tog prostora u vlasništvu Grada Vukovara,  koji je  zatim temeljem istog  predan u zakup zadruzi "Vukovarska vina". Investicija je sufinancirana sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a ovim projektom zapravo je realizirana je jedna tradicionalna slavonska priča, kroz koju Grad Vukovar vinarima s područja našeg grada nastoji otvoriti nove mogućnosti i olakšati zajednički nastup na tržištu.

Zadruga „Vukovarska vina“ osnovana je u prosincu 2015. godine.  Grad Vukovar aktivno je sudjelovao u osnivanju iste kroz organizaciju savjetovanja na temu “Zadruge kao nositelji razvoja lokalne zajednice” s  partnerom Hrvatskim centrom za zadružno poduzetništvo  iz Zagreba. Upravitelj zadruge “Vukovarska vina” je Igor Burčak, a zadruga broji sedam članova: OPG “Mirjana Milanković”, Vinarija “Šmidt”, Poljoprivredni obrt “Sovar”, OPG “Slavko Belović”, OPG “Brigita Vodopić”, Podrumi “Krešić”, OPG “Burčak”.

U novootvorenoj vinoteci Vukovarci će moći kušati i kupiti devet različitih vrsta vina karakterističnih za naše područje;  graševinu, chardonay, silvanac zeleni, traminac, pinot sivi, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, frankovku i merlot, zatim razna voćna vina, likere i rakije. Vinoteka službeno započinje s radom u ponedjeljak, 25. srpnja 2016. godine, a radno vrijeme biti će  radnim danima od 08:00 do 15:00 sati I subotom od 08:00 do 12:00 sati.

 

Fotografije: www.hrv.hr