{gallery}2016/10/27/03{/gallery} U povodu nadolazećeg obilježavanja „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine", gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava je sa suradnicima održao press konferenciju na kojoj je predstavio ovogodišnji program 25. godišnjice slamanja herojske obrane grada Vukovara u Domovinskom ratu.

Grad Vukovar je organizator središnjeg događaja, a tradicionalno ga u tome prate i podupiru udruge proistekle iz Domovinskog rata te javne ustanove koje djeluju u gradu Vukovaru. Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., odlučio je da se i ove godine obljetnica održi pod imenom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta", a na temelju Javnog poziva za predlaganje programa u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, pristigao je velik broj prijedloga programa koji je Odbor razmotrio te formirao glavni i popratni program koji će se u ove dane održavati u gradu Vukovaru.

Gradonačelnik je istaknuo da je središnji događaj 18. studenog, Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu, koja iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana ove godine ide starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz centar grada Vukovara preko mosta Jean Michel-Nicolier te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

19. studenog počast se odaje žrtvama Borova naselja za Domovinu, a 20. studenog se s pijetetom sjećamo žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava masovne grobnice na Ovčari.

„U Vukovar pozivam sve hrvatske domoljube, prijatelje i sve one koji svojim dolaskom žele postati dio Vukovara i pokloniti se svim velikanima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu, da se u zajedništvu i miru, s mislima na velikane iz 1991. godine okupimo i na taj način pokažemo da i četvrt stoljeća nakon nemilih događaja veličina djela koje su isklesali hrvatski branitelji u Vukovaru i danas živi", rekao je Penava.

KOLONU SJEĆANJA PREDVODE HRVATSKI BRANITELJI VUKOVARA I ČLANOVI OBITELJI POGINULIH, UBIJENIH I NASILNO ODVEDENIH HRVATSKIH BRANITELJA GRADA VUKOVARA

„U povodu 25. obljetnice posebnu pozornost želimo iskazati obiteljima poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara i preživjelim hrvatskim braniteljima grada Vukovara te ovim putem pozivam sve hrvatske branitelje Vukovara i članove obitelji poginulih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara da se na 18. studeni do 8.30 sati u zajedništvu okupe na gradskom stadionu u gradu Vukovaru, odakle će uči u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana te predvoditi Kolonu sjećanja", posebno je naglasio gradonačelnik Penava.

Predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić rekao je kako je po prvi puta napravljen iskorak i donesena odluka kako će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara.

„Okupit će se kompletna obrana grada Vukovara, od dragovoljaca koji su bili u gradu, preko pripadnika policije, dragovoljaca HOS-a i pripadnika 204. Vukovarske brigade", pojasnio je Josić te dodao kako će se po dolasku na stadion branitelji upisivati u knjigu sjećanja te će im biti dodijeljena posebna akreditacija, a u 9.15 sati okupljeni će krenuti u dvorište OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje će zauzeti centralni dio i predvoditi Kolonu sjećanja na 25. obljetnicu stradanja grada Vukovara.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček dodao je kako vjeruje da će sve proći u najboljem redu i kako se obljetnica neće koristiti u političke svrhe, nego da će na prvom mjestu biti oni koji su 1991. sudjelovali u obrani grada Vukovara i oni koji su dali svoj život za obranu Grada Heroja.

"VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA" - PROGRAM

POZIV HRVATSKIM BRANITELJIMA VUKOVARA I ČLANOVIMA OBITELJI POGINULIH, UBIJENIH I NASILNO ODVEDENIH HRVATSKIH BRANITELJA VUKOVARA