U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić predstavili program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara koji se održava u suradnji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Grada Vukovara.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako se isti pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Grada Vukovara po treći puta obilježava 10. ožujka, na godišnjicu postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima 1991. godine.
„Ovim putem pozivamo branitelje Vukovara koji su iz drugih gradova i općina branili naš grad, da se pridruže i da na dostojanstven način s ponosom obilježimo ovaj dan", dodao je Penava.

Gradonačelnik je posebno istaknuo ulogu žena u Domovinskom ratu, majke poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, braniteljice u Domovinskom ratu kojima je ovim putem čestitao Međunarodni dan žena.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić rekao je kako obilježavanje započinje već 08. ožujka 2017. u 19.00 sati u Hrvatskom domu Vukovar gdje će biti izložene slike i skulpture hrvatskih branitelja umjetnika grada Vukovara. Izložba je za javnost otvorena do 11. ožujka.

09. ožujka održat će se program u Bogdanovcima koji počinje u 15:00 sati polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima nakon čega će se održati sveta misa i kulturno umjetnički program te zajedničko druženje.

Dana 10. ožujka odvijat će se centralno događanje, a obilježavanje će započeti odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar u 10.00 sati, sveta misa biti će održana u crkvi sv. Filipa i Jakova u 11:00 sati nakon čega će se u Hrvatskom domu Vukovar održati svečana akademija. Početak svečane akademije se očekuje za 12.00 sati, a u programu je između ostalog i projekcija dokumentarnog filma „Branitelji i stradalnici danas". Događaj će svojim izvedbama upotpuniti TS Allegro i Vukovarski golubići te se u 14.00 sati očekuje zajedničko druženje građana i uzvanika u Radničkom domu.

Svečanoj akademiji će među ostalim uzvanicima nazočiti PRH Kolinda Grabar Kitarović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.