:

Satnik Marijan Žukina dobitnik je PLAKETE GRADA VUKOVARA za najboljeg polaznika 25. naraštaja Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro" za ostvarene izuzetne rezultate tijekom vojne izobrazbe te razvijanje zapovjednih i organizacijskih sposobnosti, a posebno moralnih veličina koje su krasile Blagu Zadru. Pripadajući novčani iznos uz priznanje Grada Vukovara, a u vrijednosti od 5.000,00 kn, satnik Žukina darovao je obitelji Gordane Šibalić, djetetu umrlog hrvatskog branitelja Josipa Marušića iz Vukovara i majci petero djece – Mihaela, Bernarda, Petra, Filipa i Šimuna te udomiteljici još dvoje djece – Josipa i Petre Marušić.
„Kada smo zimus dobili informaciju kako će Grad Vukovar nagraditi najboljega polaznika Stožerne škole s plaketom i novčanom nagradom, kroz razgovor s kolegama došli smo do zajedničkog zaključka kako taj novac zapravo pripada ovo poste gradu i ljudima koji u njemu žive. I bilo tko drugi da je ponio ovu nagradu, a ima ljudi koji su to možda zaslužili i više od mene, uvjeren sam da bi isto postupili. Stoga ovu gestu smatram normalnom ljudskom gestom hrvatskog vojnika i časnika koji pomaže svojim ljudima i svome narodu da prebrode teškoće u životu i nastave normalno živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu," objasnio je satnik Žukina ističući kako je u Vukovar dolazio u sklopu posjeta s vojnom školom, ali Vukovar mu predstavlja drugi grad po značenju nakon rodnoga Daruvara. U njegovoj ga odluci podržava obitelj, supruga i dva sina, koji su svjesni značaja ovakve geste.
Gordana Žukina potvrdila je kako je riječ o predivnoj gesti koja mnogo znači njoj i djeci.
„Veliko hvala svima od srca u moje ime i ime moje djece," rekla je gospođa Šibalić majka šest dječaka i jedne djevojčice. „Svi se lijepo slažu, pomažu jedni drugima. Djeca su skromna i razumiju situaciju u kojoj se nalazimo, a ova će nam donacija puno pomoći," potvrdila je gospođa Šibalić.
Dodjeli su nazočili zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i general- pukovnik Slavko Barić.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček zahvalio je satniku Žukini koji je obitelji Šibalić donirao novčani dio nagrade.
„Ova donacija ide u prave ruke. Riječ je o obitelji sedmero malodobne djece, a ova je gesta najbolji dokaz kako je hrvatska vojska uvijek uz hrvatski narod sve od Domovinskog rata, kroz elementarne nepogode kao što su poplave u Slavoniji ili požari u Dalmaciji pa do ovakvih humanih gesta kao što je danas ova u Vukovaru,"istaknuo je zamjenik Pavliček podsjećajući kako Grad Vukovar godišnje izdvaja 15 milijuna kuna za različita socijalna davanja, ali ulaže znatan trud u stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta kako bi vukovarska djeca ostajala u svome rodnom gradu i svoje obitelji zasnivala u Vukovaru.
„Hrvatsko vojno učilište uspijeva obrazovati, odgajati i djelovati na časnike, a upravo je dokaz ova gesta. Satnik je samostalno donio ovakvu odluku, a nama je to izuzetno drago. Vjerujem kako ćemo i nadalje surađivati s Gradom Vukovarom i Vukovarcima," rekao je general-pukovnik Slavko Barić napominjući kako su se ovom prilikom i kadeti uključili prikupljanjem slatkiša za djecu obitelji Šibalić.