Grad Vukovar posjetilo je izaslanstvo Knesseta i Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael - Hrvatska predvođeno potpredsjednikom Knesseta Esawijem Frejem te potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem.

U Vukovaru su se sastali s gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednicima vijeća Mađarske, Rusinske, Srpske i Ukrainske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru.

„Došli smo u Hrvatsku da naučimo više o povijesti nastanka hrvatske države ali i pojačamo odnose između dvije zemlje. Svaka nacija ima svoj tužni dio povijesti. Treba znati kako taj tužan i mračan dio shvatiti kao pouku i iznači način kako nastaviti dalje. Vidjeli smo kako je u Hrvatskoj suživot moguć i poslije rata", rekao je Frej.

U njegovom društvu bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić koji je rekao kako je Vukovar za hrvatski narod simbol obrane Hrvatske 1991. godine i jedna od križnih postaja teškog križnog puta za opstojnost i samostalnost Hrvatske. „I sami smo se kroz razgovore uvjerili kako je i u dobru i zlu, i nakon svih tih nesretnih povijesnih činjenica kroz koje smo prošli u Hrvatskoj, u Vukovaru moguć život. Trebamo okrenuti pogled prema naprijed u budućnost i što možemo učiniti sami i kako svi zajedno pomoći gospodarstvu, poduzetništvu i poljoprivredi te osigurati kvalitetan život svih građana bez obzira na vjeru, naciju, političku pripadnost", kazao je Brkić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako prvo trebamo prepoznati čovjeka među sobom i težiti podizanju standarda bez obzira na to tko je kojeg porijekla, vjeroispovijesti, svjetonazora, spola ili dobi. Dodao je i kako je tijekom razgovora bilo riječi i o potencijalnim ulaganjima pri čemu je posebno napomenuo da Vukovar investitorima nudi najbolje uvjete za ulaganja.

Tijekom posjete Vukovaru gosti su razgledali i sustav navodnjavanja tvrtke Vupik d.d. te obišli Spomen dom Ovčara, mjesto masovne grobnice na Ovčari i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog gdje su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali počast žrtvama Domovinskog rata. Svoj boravak u Vukovaru završili su posjetom Mjestu sjećanja vukovarska bolnica 1991. gdje ih je ugostila ravnateljica OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr. Vesna Bosanac.