Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je Nj.E. Hu Zhaoming, veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik je ovom prilikom rekao kako je prošle godine već posjetio naš grad. "Vukovar sam posjetio dva puta u godini dana jer vjerujem da budućnost Hrvatske leži na ovim prostorima, a Vukovar ima veliki potencijal što je gradonačelnik Penava sa svojim suradnicima prepoznao", rekao je Nj.E. Hu Zhaoming ističući kako je tijekom boravka u Vukovaru i sam primjetio pozitivne pomake. Posebno je istaknuo vezu između Kine i Hrvatske te se nada kako se po tom pitanju može učiniti još više, kako s državne, tako i s lokalne razine. "S gradonačelnikom sam razgovarao o mogućoj suradnji na infrastrukturnom, poljoprivrednom, turističkom i obrazovnom planu u Vukovaru", rekao je veleposlanik Narodne Republike Kine izrazivši nadu kako će tijekom svojeg sljedećeg posjeta Vukovaru predstaviti konkretne mjere koje su poduzete u svrhu poboljšanja života Vukovaraca.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je zadovoljstvo drugom posjetom veleposlanika Narodne Republike Kine u manje od godinu dana, što već samo po sebi Vukovaru daje na važnosti. "Nastojimo konkretizirati suradnju, koja, pogledamo li samo primjer Pelješkog mosta, može biti vrlo kvalitetna", rekao je gradonačelnik Penava dodavši kako se u ovom dijelu Hrvatske izvode veliki infrastrukturni projekti te kako treba biti otvoren za suradnju s izvođačima koji kvalitetno mogu obaviti posao za konkurentnu cijenu. Također, gradonačelnik je rekao kako treba prepoznati ogroman potencijal najmnogoljudnije države svijeta, pogotovo kada je u pitanju razvijanje turizam na području grada Vukovara, ali je i pozvao proizvođače poljoprivrednih dobara da se upoznaju s pristupom i načinom proizvodnje u Kini jer je to nacija od koje se zaista mnogo može naučiti.

Osim posjete gradonačelniku, veleposlanik Nj. E. Hu Zhaoming obišao je i OŠ Nikole Andrića gdje su ga prigodnim programom dočekali učenici te škole, a razgovarao je i s ravnateljicom Josipom Kotromanović Sauka. Veleposlanik je tom prigodom izrazio želju da se u navedenu školu uvede Kineski kao treći strani jezik, ali također iskazao je i volju za pomoć školi i učenicima koji je pohađaju.