×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: D:\web-privremeno\images\stories\vijesti\2011-12-09\03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/vijesti/2011-12-09/03

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i gradonačelnik grada Sarajeva Alija Behmen potpisali su 9. prosinca 2011. Sporazum o suradnji u namjeri razvijanja prijateljskih odnosa i suradnje među svojim građanima. Svečani čin potpisivanja održan je u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara. U izaslanstvu Grada Sarajeva nalazili su se i Željko Ler, predsjednik Gradskog vijeća, Tatjana Ljujić-Mijatović, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća i Milorad Kojović sekretar Gradske uprave, a od strane Grada Vukovara predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Džanak, potpredsjednici Gradskog vijeća Goran Bošnjak i Mile Ivković, zamjenici gradonačelnika Danijela Stanković i Željko Pinjuh, te ravnatelji gradskih ustanova u kulturi, ravnateljice dječjih vrtića, direktori gradskih tvrtki i prodekan Veleučilišta Lavoslav Ružička.
Predsjednici Gradskih vijeća Sarajeva i Vukovara istaknuli su zajedništvo vijećnika kod donošenja odluka i usvajanja prijedloga gradonačelnika o uspostavljanju međusobne suradnje, a zatim su gradonačelnici Behmen i Sabo najavili kako će poticati da se vrlo brzo i konkretnim projektima potvrde i osnaže prijateljski odnosi. Najviši predstavnici dva grada, koja dijele istu tragičnu sudbinu u nedavnim ratovima, naglasili su i da nadalje žele raditi na stvaranju bolje budućnosti za svoje građane te da je potpisani sporazum, među ostalim, od značajne važnosti u očuvanju mira i suradnje u regiji. Također, najavljeno je kako će se grad Sarajevo pridružiti već brojnim gradovima uključivanjem u akciju „Solidarnost za Vukovar“, a prijedlog samog projekta dati će Grad Vukovar.U pratnji domaćina, izaslanstvo grada Sarajeva je tijekom posjeta Vukovaru odalo počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima Memorijalnog groblja i masovne grobnice Ovčara, a zatim su posjetili Spomen dom Ovčara, Veleučilište Lavoslav Ružička, Gradski muzej, rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke i Hrvatski dom.
Tekst Sporazuma:
Gradovi će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređivanje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane Sarajeva i Vukovara.
Gradovi će razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti gradske uprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, znanost i istraživanje, informatika, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa, zaštita okoliša, strategija razvoja malih i srednjih poduzeća, međunarodni odnosi, sport i druga područja od međusobnog interesa za naše gradove.
Gradovi će surađivati na razini gradskih vijeća, gradonačelnika i gradskih uprava, te razmjenjivati iskustva u funkcioniranju gradskih organa, na svim područjima djelovanja, u našim gradovima.
 Gradovi će na razini gradskih uprava posebno podržavati suradnju visokoškolskih ustanova u formi razmjene profesora i studenata, te u formi razmjene informacija.
Gradovi će u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti podržavati aktivnosti poslovnih subjekata u Sarajevu i Vukovaru s ciljem razvitka turističke, poduzetničke, trgovinske i sajamske suradnje.
Gradovi izražavaju želju da poticanjem suradnje i međusobnih prijateljskih veza doprinesu osiguranju i očuvanju mira i suradnje u regiji, te će, u tu svrhu, razmjenjivati informacije i usklađivati aktivnosti na široj međunarodnoj razini.

{gallery}vijesti/2011-12-09/03{/gallery}