Lady Jadranka Beresford-Peirse i sir Henry Beresford –Peirse povjerenici su međunarodne udruge koja je osnovana 1991. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za spomenike i gradove (ICOMOS Velika Britanija) kao odgovor na oštećenja i razaranja spomenika kulture u Hrvatskoj uzrokovane ratom. Tijekom kratkog posjeta Vukovaru primio ih je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo sa svojim zamjenicima Željkom Pinjuhom i Danijelom Stanković, u nazočnosti ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ruže Marić i pročelnice Konzervatorskog odjela u Vukovaru pri Ministarstvu kulture Zdenke Predrijevac. Biranim riječima i protokolarnim darovima vezanim za Vukovar gradonačelnik sabo zahvalio je uvaženim gosima na nesebičnom radu i ostvarenoj potpori udruge u obnovi spomenika kulture, poglavito Dvorca Eltz.Lady Jadranka Beresford-Peirse i sir Henry Beresford –Peirse upoznali su gradske čelnike sa dosadašnjim radom udruge u kojoj nesebično djeluju zajedno s ostalim povjerenicima udruge: Sherbanom Cantacuzinom CBE, Viscountom Norwichem i kapetanom Antom Jerkovićem . U tim ključnim vremenima, Sir Roger de Grey, tadašnji predsjednik Kraljevske akademije za umjetnost, bio je također suosivač i povjerenik do svoje prerane smrti 1995. g.
Udruga je postala neovisna dobrotvorna organizacija 1994. godine, a cilj joj je podizanje svijesti o bogatoj i umjetničkoj baštini Hrvatske te prikupljane sredstva za obnovu i očuvanje onih kulturnih dobara koja su postala ugrožena zbog rata, zbog zanemarivanja ili zbog nedostatka financijskih sredstava.
Kroz niz apela, članaka, predavanja, izložbi i koncerata, te uz veliku podršku mnogih ljudi u Velikoj Britaniji, iz svih sfera života, značajna sredstva su prikupljena te usmjerena u Hrvatsku za posebne projekte obnove.
Među mnogim događajima koji su organizirani od 1991. posebno treba spomenuti sljedeće:
•    Dva pijanistička recitala i koncert maestra Ive Pogorelića, u Royal Festival Hall-u 1992. i 1999. te u Palais des Beaux Arts u Briselu 1994, kao pomoć za Dubrovnik i Vukovar.
•    "Umjetnost za umjetnost aukcija", održana u Bonhamsu 1994. g. kao pomoć za katedrale u Šibeniku i Osijeku.
•    Izložba "Kraljevski akademici u Dubrovniku", Kraljevska akademija umjetnosti 1996. g. za pomoć Dubrovniku.
•    Tri izložbe posvećene slikaru Vlahi Bukovcu, 1855 - 1922, održane u Walker Art Galleriji u Liverpool-u 2005. te u Mercer Art Gallery u Harrogateu i u Bonhamsu u Londonu 2006. g.
•    Izložba posvećena radu i životu hrvatske sopranistice Milke Ternine, 1865 - 1943, održana u Royal Festival Hall-u 2006/2007.
•    Predavanje John Julius Norwicha o Alfredu Gilbertu, održano u Kraljevsko-geografskom društvu 2003.
•    Predavanje Sherbana Cantacuzina o oštećenjima arhitekture u Hrvatskoj, održano u Kraljevskom institutu britanskih arhitekata 2000. g.
Ova organizacija podržala je obnovu crkava, katedrala, muzeja, knjižnica i umjetnina. Tako je donacijom udruge 2000. godine obnovljeno krovište nad središnjim dijelom Dvorca Eltz u Vukovaru, a uz potporu britanskih stručnjaka udruga je pomogla konzervaciju knjiga i papira u Hrvatskoj te osnovala radionicu za restauriranje vitraja u Osijeku. Također, oživjeli su uzgoj lana te osnovali Lan i tkalačku radionicu u Ivanić Gradu.
Konkretno, pomogli su obrazovanje i osposobljavanje mladih konzervatora i restauratora u prestižnim akademijama i ustanovama u Velikoj Britaniji. Uvjereni da je ulaganje u mlade konzervatore i restauratore najbolja investicija za tu svrhu još uvijek prikupljaju potrebna sredstva.

{gallery}2012/02/27/03{/gallery}