×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/04/25/07
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/04/25/07

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo sa suradnicima primio je danas u svom uredu veleposlanika Sjedinjenih američkih država u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleya. Uz gradonačelnika Vukovara sastanku su nazočili njegovi zamjenici Željko Pinjuh i Dejan Dakulić, viša savjetnica za prostorno uređenje žaklina Pul, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo i ravnatelj Doma učenika Vukovar Želimir Hincak dok su se u pratnji veleposlanika SAD-a nalazili supruga Kate Suryan, prvi tajnik David Allen, voditelj Odjela za suradnju Ministarstva obrane Ken Dobbertin, iz Odjela za kulturu Sita Sonty i voditelj humanitarnog programa Diana Maršić.

Nakon sastanka u izjavama za medije gradonačelnik Sabo je zahvalio američkom narodu na dosadašnjoj potpori u obnovi i normalizaciji života u gradu Vukovaru kao i najavi ostvarivanja novih projekata koji će građanima Vukovara biti od iznimne koristi.

O novom projektu više je rekao veleposlnik Foley:

-Rat je uništio živote i razorio građevine, ali nije uništio volju Vukovaraca da ponovno podignu svoj grad, još jednom izgrade veze među ljudima koje ovaj i bilo koji drugi grad čine utjelovljenjem civilizacije. Cilj našeg projekta je, na skroman način, doprinijeti obnovi i vitalnosti Vukovara te njegovoj infrastrukturi. Stoga s ponosom najavljujem izgradnju novog pješačkog mosta preko rijeke Vuke. Izbor ovog humanitarnog projekta rezultat je pomnog razmatranja i savjetovanja s gradonačelnikom Sabom te gradskim vlastima. Most će spajati odvojena naselja Olajnica i Sajmište s ostatkom Vukovara. Nadamo se da će novi pješački most pridonijeti sigurnosti djece i starijih građana te općenito služiti za bolje povezivanje ovih naselja s centrom grada. Na kraju, želim spomenuti da ovaj projekt vrijedan 525.000 USD financira Američko vojno zapovjedništvo u Europi (EUCOM) koje je posredstvom Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a ukupno itzdvojilo 5,7 milijuna dolara humanitarne pomoći za slične projekte diljem Hrvatske. I dok se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju, veselimo se preporodu i potpunom oporavku ovog jedinstvenog grada. Nadamo se da će i ovaj most služiti kao spomenik prijateljstvu Sjedinjenih američkih država i Hrvatske, te našem dubokom poštovanju prema narodu Vukovara- rekao je veleposlanik Foley novinarima.

Tijekom boravka u Vukovaru veleposlanik SAD-a u pratnji domaćina obišao je Gradsku knjižnicu Vukovar gdje su korisnici usluga Doma učenika Vukovar, obnovljenog sredstvima Vlade RH i američke vojske, iznenadili sve uzvanike glazbenim nastupom izvođenjem pjesme Beatlesa „Imagen". Tijekom posjeta Vukovaru veleposlanik Foley obišao je i Ogranak Gradske knjižnice Vukovar u Sotinu. S razlogom, jer od 15. studenog 2011. godine, zahvaljujući donaciji Američkog veleposlanstva Ogranak Sotin je obogatio unutarnjim uređenjem knjižnice čime je osiguran kvalitetniji rad s korisnicima i veća vrsta usluga.

Veleposlanik J.B. Foley je u pratnji svojih suradnika uoči sastanka u Uredu gradonačelnika Vukovara posjetio Spomen dom Ovčara i spomen-područje masovne grobnice na Ovčari, gdje je odao počast žrtvama polaganjem vijenca i paljenjem svijeća.

{gallery}2012/04/25/07{/gallery}