{gallery}2014/08/14/01{/gallery}DAN LOGORAŠA - dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora i nestale tijekom Domovinskog rata obilježen je i ove godine 14. Kolovoza i to s dva programa.

Na dan kada je 1992. godine iz srpskih koncentracijskih logora oslobođeno 714 hrvatskih branitelja i civila obilježena je 22. godišnjica najveće razmjene zatočenika kod osječkog prigradskog naselja Nemetina.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora održan je prigodni program u Hrvatskom domu Vukovar zatim odlaskom na mjesto razmjene logoraša u Nemetinu i na kraju druženjem na nogometnom stadionu HNK Radnički. Svečanu obljetnicu uveličao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je upozorio na potrebu prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje te dodao kako „moramo biti uporni u odašiljanju jasne i nedvosmislene poruke da u hrvatskom narodu postoje svetinje, poput Domovinskog rata, u koje se ne smije dirati". Vukovarski gradonačelnik je rekao i kako nažalost godine prolaze, a mnoga pitanja poput pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata, ostaju još uvijek neriješena i otvorena. Upozorio je i kako žrtve i cjelokupno stradanje koje je Hrvatska prošla u Domovinskom ratu još uvijek nije priznato u punom smislu navodeći pri tom kako niti Republika Srbija, niti srpska nacionalna manjina ne žele još uvijek priznati da je agresija na Hrvatsku izvršena iz Srbije.

{gallery}2014/08/14/02{/gallery}DAN LOGORAŠA i 22. godišnjicu velike razmjene kod Nemetina ove godine je obilježila i Udruga hrvatskih branitelja Vukovara zatočenika srpskih koncentracijskih logora, čiji je program započeo na samom mjestu razmjene u Nemetinu, zatim nastavljen na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odavanjem počasti polaganjem vijenaca i molitvom zahvalnicom te na kraju druženjem bivših logoraša i njihovih obitelji u prostorijama HNK Mitnica. U ime Grada Vukovara u programu je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, koji je žrtvama Vukovara i ovim povodom odao dužnu počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće.

Obilježavanje i okupljanje na 22. godišnjicu bila je ponovo prilika za preživjele logoraše prisjetiti se tih dana pakla, ali i svih prijatelja i suboraca koji su po raznim logorima izgubili živote ili su u međuvremenu preminuli od posljedica tortura u logorima. Prema podatcima koje je iznio Danijel Rehak, predsjednik HDLSKL, hrvatski civili i branitelji bili su zatočeni u 70-tak logora na području okupiranih dijelova Hrvatske, u Srbiji, Crnoj Gori, BiH. Iako je u njima bilo zatočeno više od 30.000 osoba iz Hrvatske status logoraša ostvarilo je oko 8.000 ljudi, samo oni koje je popisao Crveni križ.